Vill det sig illa har vi redan sett det sista av alla tiders främste

AC Milan och fotbollslandslagets besked på lördagen att Zlatan Ibrahimovic missar sommarens EM-slutspel på grund av den knäskada han ådrog sig i söndagens match mot Juventus är ett hårt slag mot Janne Anderssons EM-planer. Allra störst är motgången för Zlatan Ibrahimovic själv. Det var ju inte så här fotbollssommaren 2021 var tänkt att bli.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag måste erkänna att jag blev en aning vemodig när det väntade budskapet kablades ut via Svenska fotbollförbundets mediekanal i WhatsApp vid 15-tiden på lördagseftermiddagen.

Den nyhet som bara timmen tidigare innehöll informationen att Milanstjärnan missar de kommande sex veckorna – och därmed EM-inledningen – fördjupades ytterligare när förbundskapten Janne Andersson förkunnade att han tidigare under dagen varit i kontakt med Zlatan Ibrahimovic om skadans art.

Det blir inget EM-slutspel för svensk fotbolls störste genom tiderna, ingen comeback på högsta mästerskapsnivå, ingen möjlighet till personlig revansch eller möjlighet att hjälpa Sverige till stordåd i ett coronaanpassat Europa.

Det blir ingenting.

ANNONS

LÄS MER:Zlatan missar EM

Janne Andersson tog beskedet på volley

Efter att ha tagit farväl av fotbollslandslaget efter EM-slutspelet i Frankrike 2016 och Erik Hamrén ersatts av Janne Andersson fanns länge inget som tydde på en comeback.

Än mindre blev behovet av Zlatan Ibrahimovic i landslaget efter den briljanta svenska VM-insatsen i Ryssland 2018.

Men så återvände anfallaren från B-ligan i USA och gjorde AC Milan till ett konkurrenskraftigt Serie A-lag igen.

I en delvis ny roll som nedtonad (nåja) lagpappa radades topprestationerna upp.

Det var den gamle Zlatan vi fick se, en Zlatan som i samband med Aftonbladets Guldbollenintervju gläntade på dörren till landslaget igen.

Janne Andersson tog bollen på uppstuds och for till Milano.

And the rest is history.

LÄS MER:Oro inför EM – Isak utgick med skadekänning

Spekulationerna om svenska anfallspar kan upphöra

Som så många gånger med Zlatan Ibrahimovic andades det lite Askungensaga över hela berättelsen.

På nytt skulle Zlatan inför en kritisk omgivning bevisa sin egen förträfflighet. Comebacken i VM-kvalen mot Georgien och Kosovo gav Janne Andersson rätt.

Sverige är ett mer svårläst och konkurrenskraftigt landslag med Zlatan Ibrahimovic i truppen.

Vi som står utanför började spekulera i svenska anfallspar till de kommande EM-matcherna mot Spanien, Slovakien och Polen. Vad händer med Marcus Berg? Passar ”Ibra” bättre ihop med Alexander Isak? Och hur ska Dejan Kulusevski användas?

LÄS MER:Målpass av Kulusevski i Juventus seger

Vi kan sluta med det nu.

ANNONS

Sverige får klara sig utan Zlatan Ibrahimovic i sommar.

Det ger landslaget något färre alternativ, lite mindre spets, men är samtidigt ”business as usual”.

Janne Andersson är van att tävla utan ett Zlatan Ibrahimovic-kort i rockärmen. Sverige står inte och faller med lördagens trista besked. Nu gäller det, precis som i Ryssland för tre år sedan, att skapa ett kollektiv som är tillräckligt bra för att vinna en match i taget.

I värsta fall är Zlatans landslagskarriär härmed över

Hur långt det sedan räcker blir en senare historia.

Det är det ena.

Det andra är Zlatan Ibrahimovic framtid som fotbollsspelare.

Orkar han komma tillbaka från en allvarlig knäskada ytterligare en gång? Vad säger kroppen?

Följer historien den sedvanliga Zlatan-dramaturgin kämpar han sig tillbaka till säsongsstarten, finns med i höstens VM-kval och avslutar landslagskarriären som 41-åring i Qatar i december 2022.

Vill det sig illa har vi redan sett det sista av alla tiders främste fotbollssvensk.

Gud nåde, om så är fallet.

Till sist: Det känns nu fullt rimligt att Jordan Larsson kompletterar den svenska anfallsuppsättningen som sedan tidigare består av Marcus Berg, Robin Quaison och Alexander Isak.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS