Vill att klubbarna granskas mer

ANNONS
|

Fri tillgång till klubbarnas räkenskaper skulle kunna vara lösningen på det ekonomiska fusket, enligt Jonas Ransgård, vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Han menar att den närmaste tidens ökade kommunala aktivitetsbidrag medför ett behov av en ökad kontrollfunktion. Under 2007 kommer bidraget att vara uppe i 4,75 kronor för pojkar och 5,25 kronor för flickor. En ökning med två kronor per individ sedan år 2005.

Dagens kontroll dålig

- Man skulle kunna koppla olika former av villkor till de här pengarna. Vi skulle till exempel kunna ställa krav om att vi skall ha tillgång till föreningens räkenskaper, säger han.

ANNONS

Urvalet menar han kunde göras slumpvis och att alla därmed när som helst skulle kunna räkna med att bli kollade. Dagens kontroll är dålig eftersom nämnden bara skickar ut frågor till föreningarna där de exempelvis ombeds komma in med närvarolistor från olika aktiviteter.

Gick rätt till

Men när det gäller anklagelserna från Lotta Edmark, tidigare anställd på kansliet vid Göteborgs fotbollsförbund, om bidragsfusk inom nämnda förbund, anser Jonas Ransgård att kontrollen varit tillräcklig.

Frågan behandlades på ett presidiemöte i februari i år och utreddes senare av förvaltningens tjänstemän i samarbete med tjänstemän från fotbollsförbundet.

- Vi kom fram till att det inte gick att säga att det förekommit något fusk med bidrag på Göteborgs fotbollsförbund, säger Jonas Ransgård.

Han betonar att idrotts- och föreningsnämndens uppgift, i lika stor utsträckning som att kontrollera hur bidragspengar används, handlar om att se till att idrotten företräds på ett bra sätt. De flesta föreningars kassörer arbetar ideellt och för idrottens skull är det är viktigt att dessa inte får känslan av att det fuskas i andra föreningar.

Idrotten ska företrädas på ett bra sätt

- Men jag kan inte som politiker uttala mig om hur arbetsmiljön är på Göteborgs fotbollsförbund. Däremot tycker jag att det är viktigt att de agerar så att de företräder sin idrott på ett bra sätt.

ANNONS
ANNONS