Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/14

Vilken sport? Dé é lacrosse!

Som innebandy fast i luften, utomhus med håvar. Det är ett sätt att beskriva lacrosse.

Det gäller att fånga en hård gummi- boll i håven. Springa med den, passa och slunga den i ett mål som är 180x180 centimeter stort och som vaktas av en målvakt med en lite större klubba.

Låter det lätt? Inte när motspelarna försöker blockera dig, slå på din håv och tackla dig så att du tappar bollen. Att fånga en flygande gummiboll samtidigt som man själv är i rörelse är inte det lättaste. I dam-lacrossen är tacklingar inte tillåtna, vilket gör den varianten till en mer teknisk idrott.

Läs också: Inga te-pauser i Göteborgscricketen

En onsdagskväll nyligen samlades 20 entusiaster med sina håvar på ett duggregnigt Heden för lacrosse-träning.

– En sport med bollkänsla, en väldigt teknisk sport. Och så är det charmigt att det är lite udda, säger spelaren Niclas Björkman.

– En sport som för folk samman, säger Claire Karlsson, som har både EM- och VM-spel bakom sig och som satsar på att komma tillbaka till VM igen 2017.

– Det handlar om spelförståelse, god fysik, klubbskicklighet och att vara en lagspelare, säger Mattias Eklund, bronsmedaljör i VM 2012 och ordförande i Göteborg lacrosse.

I Sverige finns bortåt 300 utövare – i USA ungefär två miljoner. Sporten har sitt ursprung i Kanada och är idag störst i sydöstra Kanada och i nordöstra USA, men nu kommer den starkt i resten av USA också, enligt Niclas.

Om det har något samband med att man spelar lacrosse i MTV-serien Teen Wolf är svårt att veta. (Kuriosa: I filmen med samma namn och tema 1985 spelade man i stället basket.)

Sverige har klarat sig hyggligt internationellt, med herrlagets brons i VM 2012 och EM 2014 som främsta meriter.

Den som sett college-filmen American Pie kanske har lite koll på hur sporten går till, andra förmodligen inte. Det är lite synd. Lacrosse är både snabbt, tekniskt och kräver spelförståelse.

– De som inte har boll jobbar nästan mer än de som har boll, säger EM-meriterade Therese Lundberg.

– De flesta hittar lacrossen efter att ha testat andra lagsporter, som handboll, innebandy eller fotboll, tidigare, tillägger Niclas Björkman.

Lacrosse är en gammal OS-sport, men sporten har inte varit med sedan 1908.

– Man kan hoppas på 2024, säger Niclas och ler.

Närmast står SM i Linköping 5–6 juni på programmet. Lacrossen är också med i World Games i Polen 2017, en internationell tävling för idrottsgrenar som inte är med i OS. Några av idrotterna i World Games har senare kommit med i OS, andra har tidigare varit med.

Fotnot: Del 1 i artikelserien, Cricket publicerades 15/5. Nästa avsnitt Undervattensrugby.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.