Malin Baryard Johnsson mjukstartar Indiana i Göteborgs hästshow. Arkivbild.
Malin Baryard Johnsson mjukstartar Indiana i Göteborgs hästshow. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Vila ska ge OS-succé för Baryards stjärnhäst

Säsongens första tävlingssprång mot OS tas under veckans hästshow i Göteborg. Malin Baryard Johnsson ger Indiana en mjukstart.
– Det är ett enormt viktigt mästerskap vi har framför oss. Nu är det bara att bygga upp bästa möjliga form, säger hon.

ANNONS
|

Indiana har inte tävlat på nästan tre månader. I stället för deltagande i världscupen har landslagsryttaren Baryard Johnsson gett stallets stjärna en längre vila.

– Tanken är att vi bara ska tävla utomhus, men nu är det inomhussäsong så det blir svårt. Nu gör hon Göteborg i och med att hon har varit där förut och vet att det fungerar. Hon får gå några småklasser och sedan ska hon sakta men säkert byggas upp i tävlingsform, säger Baryard Johnsson.

Ditt upplägg i år är helt och hållet med sikte på OS?

– Det är ett jättemål. Vi är ju, kan jag tycka, helt i fas hela laget med hästar som har gjort mästerskap, vi känner dem, de har rutinen och fortfarande fräschheten i sig. Det känns som att OS ligger så rätt i tiden för oss alla.

ANNONS

Inte minst för Indiana, stoet som blivit tolv år och är i sin bästa ålder.

Mot sitt femte OS

– Hon har gjort två mästerskap. Förra året tror jag var ett jättebra år med många olika arenor och mycket stora hoppningar. Jag tror att hon har fått mycket rutin. Det har hänt jättemycket med henne mentalt. Förhoppningsvis ger det utdelning i augusti.

Baryard Johnsson gör sitt femte OS om hon och Indiana når Tokyo.

– OS är det största vi har. Det driver mig att jag har en häst som kanske är bättre än något annat jag haft. Sedan kanske jag sitter här om fyra månader och inte känner mig så värst sugen. Då har vi inte hittat formen, så enkelt är det. Men där jag är nu – och med det jag har bakom mig – gör att jag ser fram emot OS.

Landslagets femteplats i EM i Rotterdam var en klar besvikelse för Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Fredrik Jönsson.

– Det blev inte på långa vägar som vi hade hoppats. Vi är rätt besvikna, förstås. Vi hade alla ett nedslag här och ett nedslag där. Det får inte ske helt enkelt.

Drar åt skruvarna

– Jag tror att det som hände där kan vara bra inför det som kommer. Just att vi inte tog medalj, att det var tummen upp och allt var frid och fröjd. Nu får vi dra åt skruvarna lite till och se till att vi inte har de där nedslagen, säger Baryard Johnsson.

ANNONS

Kan du peka på några saker?

– Vi petar i allt möjligt hela tiden. SOK (Sveriges olympiska kommitté) kräver också att vi går igenom allt och det är allt från personlig utrustning till en massa annat. Det kan vara att någon vill sova en kvart längre och någon vill inte äta fisk. Vi känner varandra så väl och kan vara raka mot varandra.

"Flippan" hedras

Förutom att mjukstarta Indiana har Baryard Johnsson en speciell anledning att vara på plats i Scandinavium. Hon avslöjar den själv.

– På lördag väljs "Flippan" in i Hall of Fame.

På Butterfly Flip har Baryard Johnsson upplevt några av karriärens absoluta höjdpunkter. Tillsammans tog de OS, VM- och EM-silver i lag, kom trea i världscupfinalen i Las Vegas 2003 och utsågs det året till världens bästa ekipage.

– Vi vann också världscupkvalet i Göteborg 2004. Jag tror att hon vann sin sista femstjärniga grand prix som 18-åring i Bordeaux.

TT: När var det?

– Det kan ha varit 2007.

Det hände i februari 2008.

– Jag är inte så mycket för att se bakåt. Det är kanske därför jag har drivet kvar.

Henrik Skiöld/TT

Född: den 10 april 1975 i Söderköping (44 år).

Bor: Jonstorps gård, Norrköping.

Familj: Maken Henrik Johnsson och sönerna Alvar och Ed.

Yrke: Tävlingsryttare och driver egen hästverksamhet.

Främsta meriter: OS-silver i lag 2004, VM-silver i lag 2002 och 2018, EM-silver i lag 2001 och 2017, ett SM-guld, tre SM-silver och ett SM-brons, EM-guld i ponny 1990 och EM-guld i lag som young rider 1995, deltagit i tio världscupfinaler och som bäst trea i Las Vegas 2003, tio GP-segrar.

Mästerskapsstarter (17): OS: 1996, 2000, 2004 och 2016. VM: 1998, 2002, 2006, 2010, 2018. EM: 1997, 2001, 2003, 2005, 2011, 2015, 2017, 2019.

Världsrankning, individuellt: 75.

Världsrankning, ekipage (Indiana): 17.

Internationellt genombrott: Sjua i världscupfinalen i Genéve 1996 och med i OS-laget i Atlanta samma år som 21-åring.

Övrigt: Rankad som världens bästa ekipage tillsammans med Butterfly Flip 2003.

Mest kända hästar: Corrmint, Butterfly Flip, Tornesch, Actrice, Baltimore, Cue Channa, Second Chance, Indiana.

Rider i Göteborg: Indiana.

Aktuell: Den tilltänkta OS-hästen Indiana gör årets första starter i Scandinavium.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS