Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Förra året nådde temperaturen under Göteborgsvarvet upp emot 28 grader. Här är det Johan Ståhl, SEB, som blir duschad efter målgången. I år väntas inte lika hög värme, som väl är.

Viktigt dricka för att klara "Varvet"

Den mest dallrande hettan har gått över för denna gång i Göteborg. Det är bra för de cirka 45 000 löparna i Göteborgsvarvet. Men ändå:

För sådär en vecka sedan var det mer än 25 grader varmt om eftermiddagarna på västkusten, ibland närmare 30. Inget bra väder för en halv maraton.

Men temperaturen har sjunkit, även om solskenet bestått. SMHI:s prognos för lördagen talar om runt 20 grader som mest i Göteborg. Det är ändå lite i varmaste laget.

- Perfekta förhållanden för en löpare är inte desamma som för publiken, konstaterar Per Crona.

Omkring 15 grader, vindstilla och gärna lite duggregn på morgonen – det är Cronas drömväder för långlöpning. I högre temperaturer, som i dag, är det lätt att dra på sig vätskebrist under loppet.

Man kunde tro att väder och andra yttre förhållanden mest påverkar elitlöpare som jagar rekord. Men så är det inte, enligt Per Crona.

- Motionärerna är snarast ännu mer berörda. Elitlöpare vet hur man hanterar vätska och sådant, säger han.

Det sämsta tänkbara vädret, ur hälsosynpunkt, är om dagstemperaturen på tävlingsdagen är betydligt högre än dagarna innan. Då finns risk att varken kropp eller tanke hänger med i svängarna.