Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson tar emot Victoriastipendiet under hyllningskonserten för kronprinsessan Victoria på Borgholms idrottsplats.

Victoriastipendiat som tränar inför utdelningen

OS-guld leder ännu en gång till Victoriastipendiet – skidstjärnan Stina Nilsson är årets stipendiat. Lite träning klämmer hon in inför stipendieutdelningen på Öland.

- Jag kan ju inte ta ledigt helt, även om jag är här, så i går (fredagen) hann jag med två träningspass. Och i dag får jag se hur mycket jag hinner med, säger hon till TT.

I fjol var det OS-guldmedaljören Jenny Rissveds som tog emot stipendiet, och OS-guld har flera gånger tidigare funnits i backspegeln för stipendiaterna – som när såväl damernas som herrarnas stafettlag i skidåkning fick ta emot stipendiet ur kronprinsessans hand 2015 efter OS-gulden i Sotji.

Årets stipendiat tog OS-guld i damernas sprint, bidrog till två svenska OS-silver i stafett och sprintstafett och tog dessutom brons i 30 kilometer klassiskt under vinter-OS i Pyeongchang. Hon beskrivs av juryn som en av de främsta atleterna inom längdskidåkning.

- Jag visste att jag hade en väldigt bra säsong bakom mig, men jag visste också att det var väldigt många andra bra idrottare som var aktuella för ett sådant här pris, säger hon.

- Det är en fantastisk skara idrottare som fått priset tidigare.

"Det gångna året har Stina uppvisat enastående prestationer vilka ytterligare intygar hennes plats inom världseliten", skriver juryn i motiveringen. Victoriastipendiet delas ut under födelsedagskonserten för kronprinsessan Victoria på Borgholms idrottsplats.

- För mig som lever med mig själv varje dag och bara ser mina små framsteg, så blir det här ett kvitto på att jag tagit mig någonstans i min idrott och gjort väldigt bra saker. Så jag blir så stolt, säger Stina Nilsson.