Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den svenske golfaren Robert Karlsson har av den danske kaptenen Thomas Bjørn blivit utsedd till vicekapten i Europalaget i Ryder Cup. Lagtävlingen mot USA avgörs utanför Paris i slutet av september nästa år.

Vicekapten Karlsson: "Fantastiskt"

Han har spelat Ryder Cup två gånger som spelare. Nästa år är Robert Karlsson med i den klassiska lagtävlingen som vicekapten för Europalaget.

Robert Karlsson tog en tid på sig att fundera efter att Europalagets kapten Thomas Bjørn frågat honom om svensken kunde tänka sig att agera vicekapten i prestigefyllda Ryder Cup på Le Golf National utanför Paris 25–30 september nästa år.

Svaret var till slut ändå givet – Karlsson vill vara med och ta revansch på USA för förlusten på Hazeltine i Minnesota förra året.

- Det är fantastiskt att vara en del av laget igen, även om det är i kulisserna denna gång, säger Robert Karlsson

"En nära vän"

Karlsson har själv spelat Ryder Cup två gånger. 2006 blev det vinst hemma i Europa på K Club på Irland, medan USA vann på Valhalla i Kentucky.

- Robert för med sig mycket erfarenhet, han har ett analytiskt sinne och han har spelat en hemma- och en bortamatch. Men framför allt är han en nära vän till mig, säger dansken Thomas Bjørn.

Under själva tävlingen handlar rollen som vicekapten mycket om att följa de olika matcherna och skapa en bra stämning i laget. Fram till dess att Europalaget formeras ligger fokus på att hålla koll på de europeiska toppspelarna.

TT: Hur kommer rollen påverka ditt eget spel på touren?

- Förhoppningsvis kommer det att bli ett lyft. Det har inte varit så bra de senaste åren. Det här ger ju väldigt mycket positiv energi runt själva spelet och tiden på touren.

TT: Kan det bli ett såpass lyft att du är med och konkurrerar om en plats?

- Får gärna hoppas det, det vore ju jättekul. Men just nu är fokus på att jag är vicekapten och sedan om det skulle komma närmare en sådan situation får vi hantera det då, säger Karlsson, som själv har vunnit på Europatouren elva gånger.

"Representerar Sverige"

Robert Karlsson, som 2008 blev förste svensk att vinna Europatourens penningliga, spelar Nordea Masters på Barsebäck denna vecka. Där finns även de svenska världsstjärnorna Henrik Stenson, rankad femma, och Alex Norén, rankad åtta.

TT: Hur stora är chanserna att det blir även blågula spelare i Europalaget?

- Det ser ju bra ut. Thomas och jag representerar Europa. Inte Sverige, Skandinavien eller Danmark – vi är Europas kaptener och vi kommer göra vårt bästa för det europeiska laget, säger Robert Karlsson.