Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tio av spelarna i AIK:s A-trupp kommer från Stockholm. En tydlig strategi enligt klubbens chefsscout.

"Vi vill spegla läktarna på planen"

Stockholmarna ska vinna SM-guldet till AIK. Tio av 23 spelare i truppen kommer från den svartgula klubbens närområde.

För bara några år sedan kunde de Stockholmsfostrade spelarna i AIK:s fotbollstrupp räknas på ena handens fingrar. Annat är det nu. Klubben har tagit ett strategiskt beslut att satsa lokalt. Och det har burit frukt.

En poäng borta mot Kalmar på söndag räcker för SM-guld och för att lagkaptenen Henok Goitom ska få lyfta Lennart Johanssons pokal. Goitom är en av hela tio spelare i truppen med Stockholmsbakgrund.

TT: Hur tror du att det präglar laget?

- Jag tror att man som spelare bryr sig mycket mer om klubben. Jag har varit i andra klubbar tidigare där det hela tiden har varit "hur kan jag göra bra ifrån mig och sen sticka iväg?". Medan här blir det mer att man värnar om klubben AIK, säger Goitom, som också tror att det kan göra att klubben vinner gillande hos fansen.

Igenkänningsfaktor

AIK:s chefsscout poängterar också betydelsen gentemot supportrarna.

- Vi vill spegla våra läktare på planen, berättar AIK:s chefsscout Tobias Ackerman för TT.

- På läktarna finns det folk från Island, Sydamerika och Afrika. Men de flesta kommer ändå från Stockholm, och så vill vi att det ska vara i laget också. Det ska finnas en igenkänningsfaktor.

Just igenkänningsfaktorn och symbiosen mellan laget och supportrarna är en viktig del i AIK:s framgång, enligt Ackerman.

- Att vi har många stockholmare i truppen betyder oerhört mycket på flera plan. Jag tror inte att det skulle komma 50 000 personer på en match om det inte vore så.

I sin roll som chefsscout har Tobias Ackerman varit med och hämtat in i princip samtliga tio stockholmare till AIK. Han vet exakt vad han letar efter när en ny spelare ska värvas.

- Det är speciellt att spela i AIK. Stockholmare har ofta en kortare startträcka. Vi är bra på att peka på rätt spelare, som har rätt egenskaper för att lyckas i AIK. Se bara på Rashidi (Heradi) som vi plockade från bänken i Dalkurd. Vi såg en Stockholmskille som hade rätt egenskaper för att bli en startspelare i AIK.

- När vi söker efter en spelare tittar vi först i den befintliga truppen, finns ersättaren redan där? Sedan tittar vi i vår akademi. Därefter tittar vi i övriga Stockholm. Först därefter blickar vi mot övriga Sverige och internationellt. Det är ett sätt som fungerar för AIK.

Ett kvitto

För Tobias Ackerman, och i förlängningen hela AIK, skulle ett svartgult guld på söndag innebära mer än bara en medalj runt halsen.

- Det skulle vara ett kvitto på att Stockholmsfotbollen fungerar, att vi kan Stockholm och att vår ungdomsverksamhet är bra. Och det skulle också vara ett bevis på att vi är bra på att peka ut rätt spelare, säger han.