Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Vi ska vinna hela klabbet"

- Vi ska vinna hela klabbet. Det målet har förbundskaptenen Henrik Akarcrona när de svenska hoppryttarna på torsdagen börjar tävla på allvar.

När GP träffade honom efter presskonferensen nyanserade han bilden något, men bara något.

– Ryttarna går givetvis in för att prestera så bra som möjligt och då blir målet att försöka vinna klasserna som de ställer upp i. Svårare är det inte, säger Henrik Ankarcrona med ett snett leende.

Snart har det gått fyra månader sedan 37-åringen från Harlösa tillträdde det krävande jobbet som förbundskapten.

Kan fortfarande ses på hästryggen

Men man kan fortfarande se honom på hästryggen ute på tävlingar, dels för att han själv vill vara aktiv, dels för att det är ett bra sätt att hålla kontakt med de aktiva.

Första uttagningen som förbundskapten till en stor tävling i Sverige gjorde han inför Swedish international horse show i Solna i slutet av november i fjol.

Det var bland annat då som Karin Martinsen från Vårgårda fick chansen – och tog den.
21-åringen skrällde genom att bli bästa svensk i Grand Prix, bland annat genom att komma före självaste Peder Fredricson.

Även i Göteborg får Karin Martinsen chansen att rida de tuffa internationella klasserna.

Tror på talangen

– Hon ber inte om ursäkt för sig och är en av flera unga, duktiga ryttare som vi bygger framtiden på, så självklart är det viktigt för mig att se henne prestera i en miljö med hård konkurrens. Det är en viktig del av utvecklingen inför framtiden, säger han.
Hopplandslaget står i grunden inför en generationsväxling, men än hänger de gamla erfarna stötarna med – och presterar bra.

– Jag är övertygad om att Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard-Jonsson, Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw och övriga rutinerade ryttare kommer att göra väldigt bra ifrån sig i Scandinavium. De kommer att köra för fullt, säger han och fortsätter:

– Samtidigt är det mitt jobb att se till helheten, bygga på sikt och därmed lyfta fram de yngre, lovande ryttarna i landslaget och tänka mot framtida mästerskap.
Redan till EM?

EM närmaste målet

– Det är inte otänkbart, det beror förstås på hur det går för ryttare och hästar under våren och sommaren, inte minst under Nationshoppningarna. Konkurrensen är hård.

På frågan om hur viktiga tävlingarna i Göteborg är med ett framtidsperspektiv, svarar förbundskaptenen:

– För mig är det givetvis viktigt att se de ryttare jag tagit ut och att tillsamman med dem lägga en plan framåt och ha en dialog. Men om man betänker att EM i augusti är det närmaste stora målet för oss, så är det givetvis svårt att dra konkreta slutsatser nu eftersom det är långt dit. Samtidigt får jag svar hela tiden som jag tar med mig under resan, säger Henrik Ankarcrona.