Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

"Vi måste vara med och konkurrera på allvar"

En stor mässhall, ett nybyggt hotell och uppfräschningar av den befintliga anläggningen. Åbytravet storsatsar för framtiden. – Vi måste göra det här för att kunna vara med och konkurrera på allvar, säger Åbytravets vd, Nils Andreasson.

Publiktillströmningen till trav­anläggningarna runt om i landet dalar. Åby är inget undantag. Men nu storsatsar en av Sveriges mest klassiska travanläggningar – för att bryta trenden. En 11 000 kvadratmeter stor mässhall, ett hotell med 200 rum och ett modernt gym på 1700 kvadratmeter är huvuddelen i investeringen.

– Vi konkurrerar med att folk kan se på travsport över nätet och på tv. Ska vi få tillbaka publiken måste vi visa att vi verkligen vill det. Och det är vad vi gör nu. Vi ska erbjuda en skön miljö, med utbud för många i den nya generationen, säger Nils Andreasson, Åbytravets vd.

"Bäst i Europa" 

2011 invigdes Åbys nya tävlingspaddock med 160 gästboxar och 24 exklusiva loger. Och med en modern stallbacke håller anläggningen sportsligt högsta klass, menar Andreasson.

– Den är sannolikt bäst i Europa, när det kommer till vilka förutsättningar vi har sportsligt. Nu är det dags att ta anläggningen till samma nivå publikmässigt. 1985 var senast vi gjorde en rejäl satsning för publiken.

"Vi har stått stilla" 

Och han menar att investeringen är oundviklig.
– Det har hänt så himla mycket i evenemangs-Göteborg. Alla publika arenor utvecklas hela tiden, samtidigt som vi i princip har stått stilla. Vi bestämde oss för att nu måste vi vara med och konkurrera på allvar. Om någon väljer att tillbringa tre timmar en torsdagskväll och lägga x antal kronor så ska Åby vara ett självklart alternativ.

Han fortsätter:
– Och vi tror inte att vi bara kan göra det här för travet. Utan vi vill ha fler aktiviteter på gång. Det måste bli en helhetsupplevelse som passar bra för familjer.

Mässhallen beräknas stå klar i september 2018. Tidsplanen för hotellets färdigställande är satt till det första kvartalet 2019. Vad satsningen beräknas kosta vill Andreasson inte avslöja.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.