Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Balkander: Vi kommer vara med i matchen igen

I en kommunal ekonomi finns alltid viktigare saker att satsa pengar på. Det gäller när det ska byggas simhallar och arenor. Men det gäller även när beslut om nya skolor eller äldreboenden fattas. Svaren styrs av vem du frågar.
Här gäller det att välja hatt. Jag svingar min i luften.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Frågar ni mig är torsdagens partiöverskridande överenskommelse om stadens arenor väl investerade miljarder. Inom en någorlunda snar tidsrymd får göteborgarna tillgång till en multiarena, ett centralbad, nya sporthallar och fler bostäder. Skolbyggnader kommer att ses över, mässan få mer.

Vi kommer, så att säga, vara med i matchen igen. I nivå med Stockholm, steget före Malmö.

Jag ska inte säga att jag genom åren har sprungit ned Rådhuset vid Gustaf Adolfs torg, men sjutton vet om inte vi som var där fick vara med om något historiskt på torsdagseftermiddagen.

Förutom räkorna, Paddanbåtarna och Feskekôrka har Göteborg på senare år mest gjort sig känd som staden där inget händer.

När det gäller frågor som rör arenor och en stor öppen plats mitt i staden som går under namnet Heden har det stått still.

Västkustsallad och räksallad på samma korv

I stark vårsol och kylig vind lyftes ok från axlar, inte bara på Göteborgs ledande politiker utan även företrädare för de verksamheter som berörs av beslutet.

Här tänker jag förstås på hockeylaget Frölunda, som även om de några säsonger får hänga i ett ombyggt Frölundaborg, får anses ingå i kategorin vinnare. När och var den nya arenan står klar återstår att besluta om.

Jag tänker även på handbollslaget Redbergslids IK, som av allt att döma kommer kunna förlägga sina hemmamatcher i en splitter ny arena om några år.

Framför allt är de simmande göteborgarna att gratulera. Norr om Valhallagatan i anslutning till Buråsparken ska ett nytt centralbad med två 50-metersbassänger, två höj- och sänkbara varmbad samt en bassäng avsedd för enbart hoppning uppföras.

Daniel Bernmar (V) valde att beskriva badets utbud med orden ”extra allt”.

Översatt till korvspråk talar vi hel special med västkustsallad OCH räksallad.

Men … smakar det så kostar det.

Martin Wannholt (D), Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Axel Darvik (L), Jonas Attenius (S), och Daniel Bernmar (V) vid torsdagens presskonferens om överenskommelsen gällande en ny multiarena och ett nytt bad. Bild: Thomas Johansson
Martin Wannholt (D), Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Axel Darvik (L), Jonas Attenius (S), och Daniel Bernmar (V) vid torsdagens presskonferens om överenskommelsen gällande en ny multiarena och ett nytt bad. Bild: Thomas Johansson

Långbänkarnas tid är förbi

Exakt vad totala notan för området landar på eller hur kalaset ska finansieras återstår att lösa i detalj. Såvitt jag uppfattade saken kan det uppgå till fem miljarder i slutändan.

För att minska risken för kritik och sätta i perspektiv förklarade Axel Josefson (M) att stadens totala investeringsvolym under perioden ligger på 80 miljarder.

Som alltid finns två sidor av myntet. Vad jag inte riktigt förstår är var Göteborgs politiker under Scandinaviums rivnings- och byggtid tänker göra av flaggskeppet Gothenburg horse show. I fallet med ridsporten finns inget ”Frölundaborg” att tillgå.

Och hur reagerar fotbollen och de klubbar som har Valhalla IP som hemmaplan?

Precis som det uttjänta Valhallabadet sjunger konstgräsplanen på den sista versen.

Med en ny multiarena med plats för 16 000 åskådare blir Göteborg åter att räkna med även som konsertarrangör.

Sammanfattningsvis passar troligen ändå ordspråket ”den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge” bäst in på detta mandatperiodsneutrala yrkande.

Kanske är långbänkarnas tid är förbi.

Möjligen var detta tappen ur tunnan.

Jag vill tro det.

LÄS MER: Klart: Stor politisk uppgörelse om ny arena och stadsbad i Göteborg

LÄS MER: Så vill Wannholt (D) korta tiden för arenabygge

LÄS MER: Bakslaget: Göteborgs nya multiarena kan stå klar tidigast 2034