Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Vi kan gå hela vägen"

Assisterande förbundskaptenen Roland Andersson siktar högt i EM-slutspelet: - Om Danmark och Grekland har lyckats gå hela vägen kan vi också göra det.
Efter en lång och glad natt där Lars Lagerbäck under banketten bland annat sjöng solosång för hela det svenska landslaget var det dags för vardagen igen. Förbundskaptenen flydde uppmärksamheten och tog ett tidigt plan till Sydafrika för VM-kvallottningen. I stället var det assistenten Roland Andersson som mötte pressen.
- Det som vi har gjort är något unikt. Att England missar slutspelet säger en hel del om hur svårt det är att ta sig till ett mästerskap. Det är ett bevis för att vi har gjort en riktigt bra prestation, säger han.
På en fråga om hur han ser på äventyret i Schweiz och/eller Österrike i sommar svarar han:
- Det blir väl som vanligt. Vi går vidare från gruppspelet, och sedan kan allt hända … Nej, allvarligt talat, det är klart att vi vill gå vidare från gruppen, att det måste vara en målsättning. Och naturligtvis ska vi spänna bågen och ha en hög målsättning med det här laget.
Sedan lägger han till:
- Om Danmark och Grekland har lyckats gå hela vägen kan vi också göra det. En sak som kan inte har lyfts fram så ofta är att vi faktiskt är ett av de landslag i Europa som på senare år har gjort flest mål. Visst har försvarsspelet ibland blivit lite lidande av att vi har en bättre offensiv, men det där är något man måste få balans i.
Det som oroar Andersson mer är återväxten. Nästa sommar är exempelvis Niclas Alexandersson 37 år och Marcus Allbäck 35 år. Sverige kommer med stor sannolikhet att ha mästerskapets både äldsta trupp och äldsta startelva.
- Men ta Alexandersson. Jag ser det som att hans fotbollsålder bara är 24 år. Jag bryr mig inte om hur gammal en spelare är. Däremot är det inte så många som kommer upp underifrån, och det kan kännas lite sådär, säger han och fortsätter:
- Jag önskar att vi hade fler aktuella spelare, fler att välja mellan. Men vi får heller inte glömma bort att vi är ett litet land och ett sådant har sina begränsningar.
Roland Andersson lyfter fram kontinuiteten som bidragande till framgångarna. Han önskar en hårdare konkurrens om platserna i truppen - men han är lite motsägelsefull när han samtidigt säger att han har väldigt svårt att se någon i dag oprövad spelare i nästa sommars EM-trupp.
- Jag tror inte att det ramlar ner någon från Kävlinge och går rätt in i truppen. Det är ingen stor sannolikhet att det sker. Vi har några som kommer underifrån, som Marcus Berg och Sebastian Larsson, men samtidigt krävs det väldigt mycket för att slå sig in i landslaget. Det är en stark grupp som den är idag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.