Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Johan Rylander: Vi har tur som får uppleva Joel Lundqvist – ett tag till

Tur att det gäller nåt, sa Joel Lundqvist inför match 1 000 i Frölundas tröja. Jag säger att det är tur att Joel Lundqvist fortfarande finns. Och visst är det underbart att han fortfarande håller absolut högsta europeiska klass?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

"Nu är vi med", säger kapten Joel Lundqvist efter två spelade perioder av semifinal nummer två mot Luleå Hockey i Champions Hockey League. Frölundas 1 000-faldige jubilar har precis spelat fram Rhett Rakhshani bakom ryggen – och sett till att det står 1–1 inför period tre.

Och ni vet väl hur bra Frölunda HC är i den tredje perioden?

Laget är bäst i Sverige – och det är precis därför som laget tar sig till den femte CHL-finalen av sex möjliga.

Det är helt enkelt ett makalöst facit. Och det är ett imponerande styrkebesked av ett lag som åkt till Norrbotten och Coop Norrbotten Arena med fyra raka förluster i bagaget på det chartrade planet.

Först så styr kaptenernas kapten tokvackert in 1–2 för Frölunda. Sedan ökar rätt osynlige Ryan Lasch på med ett lurigt skott upp i "fel" kryss för storspelande Joel Lassinantti i Luleås mål.

Och det är när det behövs som allra mest som Joel Lundqvist visar varför han spelar hockey i Frölunda 1 000 matcher senare.

Han visar, precis som alltid, vägen. Han står för klass, rutin – och ett oerhört hårt jobb. Han vinner matchen i matchen mot tuffingen Juhani Tyrväinen, han ser till att vändningen blir av.

Det blir en ny final, den här gången borta mot tjeckiska Mountfield den 4 februari.

DET GÅR TILL en början alldeles för långsamt för Frölunda. Du märker det extra väl när chansen kommer i spel fem mot tre i en minut och 23 sekunder – och det inte kommer ett enda farligt skott på mål från PP-enheten!

Det håller inte i CHL, det skulle inte hålla i slutspelet av SM heller.

Men Frölunda reser sig.

TRANSFERFÖNSTRET STÄNGER förresten den 15 februari – och det har varit tydligt var det saknas allra mest kraft under säsongen så här långt. Det är på backsidan. Det finns ingen puckstark Chay Genoway-back längre, en spelare som kan bära in puck i anfall eller under numerära överlägen.

När allt ska kretsa kring Ryan Lasch kan det bli för lätt att läsa, det blir aningen förutsägbart – och CHL:s meste poängmakare genom tiderna kör ibland fast.

Avlasta honom med en spelskicklig back, tack.

SVT SPORT HAR inte de allra största rättigheterna. Men när det väl spelas en match som kan locka den stora publiken ... så startar sändningen exakt samtidigt som nedsläpp.

Är det att ta hand om sin rättighet?

FÖRRESTEN: NÄR NI läser det här så är jag på väg till Toronto. GP-sportens årliga NHL-resa kommer bland annat att betyda en träff med Andreas Johnsson, som precis är tillbaka efter skada i Maple Leafs.

Till sist: Solen går visst upp i morgon också.

Den är bara skymd i Luleå.

Det är Joel Lundqvist täcker den.

Plus

Joel Lundqvist. 1 000 tävlingsmatcher i Frölunda HC. Det rekordet kommer att stå sig. För evigt.

Plus 2

Johan Mattsson. Visar att han är en lysande slutspelsmålvakt – och står för några fantastiska räddningar.