Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med 43 mål förra säsongen står William Karlsson i ett nytt rampljus inför nästa säsong med Vegas Golden Knights.

"Vi har inte överraskningsmomentet kvar"

43 mål på personliga kontot och en Stanley Cup-final i våras. I höst är det en ny vardag som väntar för både William Karlsson och Vegas Golden Knights.

I Vegas hittade han sin fristad.

Platsen där han fick förtroendet, den offensiva friheten och kedjekamraterna han ville ha. Då frodades William Karlsson, 25.

43 mål i grundserien förra säsongen (efter att ha gjort 18 på över 180 NHL-matcher tidigare) är en notering som vittnar om det.

- Det var kul att få chansen att spela i alla situationer. Då kan bra saker hända. 43 mål. När man spelar med två kedjekamrater (Reilly Smith och Jonathan Marchessault) som jag fann kemi med som var jätteduktiga och spelade fram till mycket, då kan det vara lätt ibland, säger Vegasmålsprutan.

- Jag hoppas att vi fortfarande kommer att ha den där kemin i höst.

"Ett bittert slut"

Den lär behövas. Efter att ha nått hela vägen till Stanley Cup-finalen under sitt debutår i ligan kan inte Vegas Golden Knights slå ur underläge längre.

När Karlsson lämnar semestern i Stockholm för den amerikanska västern och staden som aldrig sover så är det för att återvända till ett lag som fått en ny status och nya förväntningar inför det svåra andra året.

Den jagande har nu blivit den jagade.

- Det blir lite annorlunda. Det ska bli intressant att se hur vi tacklar den situationen. Men jag tror på vårt lag. Jag tror vi är ett bra lag som vill bevisa att det här inte bara var en engångsgrej och jag tror vi är redo för det, säger Karlsson och fortsätter:

- Vi måste inse att vi måste jobba minst lika hårt, om inte hårdare, för att det ska gå bra. Vi har inte överraskningsmomentet kvar längre. Folk vet att vi är bra och det kommer att bli hårda matcher.

Sportsligast i NHL

Samtidigt – succén till trots – nådde Vegas trots allt inte hela vägen fram i våras.

- Det var en bra säsong, men ett bittert slut, så är det ju. I det stora hela får man väl vara nöjd. Men det var ett tråkigt slut.

TT: Det är ändå slutet som etsat sig mest kvar i minnet?

- Ja, det är det man spelar för och vi var så nära. Det är synd. Det är bittert.

För William Karlsson var det ändå en säsong att minnas. Vid sidan av målen kan Vegastjärnan glädjas åt Lady Byng-trofén – priset som ligans sportsligaste spelare – som han har adderat till prisskåpet efter succéåret.

- Den betyder mycket. Det var coolt att nomineras och gå på galan och att vinna var häftigt. Förhoppningsvis får man gå på galan i framtiden också.

TT: Vad var motiveringen till priset?

- Jag spelar ganska rent. Samtidigt som jag håller en ganska hög nivå.

Siktar högt

Med tanke på att William Karlsson är en spelare som hittar mål i lägen och utrymmen där många spelare inte hade vågat eller velat ge sig in kan det låta konstigt.

TT: Måste det inte till lite tjuvnyp för att göra 43 mål på en säsong?

- Haha, så är det. Men om man ska göra det får man göra det snyggt. Överlag så går det att spela hårt men rättvist. Det är det man försöker göra.

Med priset i handen tar han nu sikte mot en ännu större buckla (Stanley Cup).

- Målet är alltid att vinna den. Jag tycker vi ska sikta på det.

TT: Något personligt mål?

- Jag gillar inte att sätta statistiska mål men jag skulle ju vilja ha en liknande säsong som den förra, om inte bättre. Givetvis blir det tufft att göra 43 mål igen, men jag ska försöka i alla fall.