Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"För mig har fotbollen varit ett andningshål", säger damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson om coronakrisen. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

"Vi förbereder oss för att det blir ett OS"

Mästerskap flyttas, evenemang ställs in – och ingen vet hur det blir med sommarens OS.
Det enda en förbundskapten i fotboll kan göra är att sitta lugnt i båten och invänta besked.
– I nuläget planerar vi för ett OS, säger Peter Gerhardsson.

Coronaviruset har satt igång ringar på vattnet som knappt lämnat en världsinnevånare opåverkad.

Den mest påtagliga konsekvensen för Peter Gerhardsson? Att fotbolls-EM för herrar sköts upp ett år. Något som sannolikt kommer innebära att damernas EM 2021 får flytta på sig även om inget formellt beslut ännu fattats i frågan.

Samtidigt inväntar världen besked om OS i Tokyo som allt fler nationella olympiska kommittéer, idrottsförbund och aktiva vill senarelägga.

Om en uppskjutning av spelen blir aktuell kan den naturliga följden bli att damlandslaget nästa år får ladda för ett OS i stället för ett EM. Det är ett av många tänkbara scenarier – som Gerhardsson inte vill spekulera kring.

"Helt uppriktigt..."

– Det är helt uppriktigt och ärligt från min sida. Jag är ingen spekulativ människa som har massa åsikter innan något är beslutat. Jag mår bäst av att inte fundera så mycket, utan bara på vad jag kan göra i dag och eventuellt i morgon, säger han.

Det spelar ingen roll hur mycket pressen ökar på Internationella olympiska kommittén (IOK) – så länge inget annat meddelas är det 24 juli–9 augusti i Tokyo som gäller, och det är det som Gerhardsson och hans assisterande tränare Magnus Wikman förhåller sig till.

TT: Har ni inom förbundet redan nu börjat förbereda er för att OS inte blir av i år?

– Nej, tvärtom. Vi kan ju inte förbereda oss för något som inte blir av. Det enda vi kan göra är att förbereda oss för något som blir av. Det har vi gjort, hur hela organisationen ska se ut och vilka människor som ska vara med. Där är vi i nuläget och skulle det inte bli så får man ta tag i det då i så fall.

EM-kval härnäst

Sveriges kommande EM-kvalmatch mot Ungern, som skulle ha spelats i april, är uppskjuten. Nästa tävlingsanhalt för damlandslaget är 4 och 9 juni då bortamatcher väntar mot Slovakien respektive Island.

– I nuläget jobbar vi i första hand efter Slovakien och Island i juni och sedan även för att förbereda oss för att det blir ett OS, säger Gerhardsson.

TT: Hur ser din kontakt ut med spelargruppen i dessa ovissa tider?

– Det händer så mycket hela tiden så vi kommer att ha kontakt med spelarna, både jag och Magnus. Men vad vi pratar om kan vi inte förmedla. Det är som vid normala samlingar när vi träffas, en normal grej även om det är en onormal värld just nu.

"Fotbollen ett andningshål"

TT: Det enda vi kanske vet i nuläget är att du inte har varit med om en mer oviss tid som tränare?

– Ja, det vet vi. Så här har det inte varit förut. Det är naturligtvis en väldigt speciell tid för allt och alla, säger Gerhardsson och tillägger avslutningsvis:

– När det gäller såna här saker (runt coronaviruset) så tror jag många har varit med om privata saker som varit väldigt jobbiga, och hur man handskas med det... för mig har fotbollen varit ett andningshål. När jag och Magnus träffas och kollar på matcher, även om vi inte vet hur framtiden ser ut, så är det bra timmar i ens liv när man får sitta och titta på goda minnen och diskutera fotboll och inte prata om andra saker.

Pelle Strandman/TT