"Vi befinner oss i en svensk kollektiv nyförälskelse"

Hur blev svensk löpning så bra? För många blev ett kaxigt uttalande om att nå VM startskottet.

ANNONS
|

Vad har Martin Luther King och Fredrika Bremer gemensamt med Charlotta Fougberg?

För att få igenom en radikal förändring behöver någon ta först steget. Någon behöver sticka ut hakan och slå näven i bordet för att något ska hända på riktigt och en ny riktning ska tas – oavsett ämne och sammanhang.

Visst, jämförelsen må halta en aning men vad King och Bremer har betytt för sina respektive hjärtefrågor kan Charlotta Fougberg sägas ha betytt för nutida svensk medel- och långdistans.

– Hon var först med att säga att hon skulle till VM. Just då vet jag att folk tittade på henne och sa "lilla gumman...". Men hon var bestämt och sedan kom hon till VM. Efter det har folk vågat säga samma sak.

ANNONS

Orden är Maria Larssons. Som Sverigeetta på 3000 meter hinder i år är hon VM-klar. Hon är övertygad om att Fougbergs mod har fört den svenska löpningen framåt. I dag är det inte konstigt att säga att man ska till VM.

– När hon tog medalj på EM 2014 så tänkte många nog "kan hon så kan jag". Nu vågar de tro på sig själva. Jag tror att vi befinner oss i en svensk kollektiv nyförälskelse där vi tror att allt är möjligt och allt kommer gå bra, säger Charlotta Fougbergs tränare Johan Wettergren.

Hur mycket av löparframgångarna kan tillskrivas det mentala?

– På den här nivån är det väldigt mycket en mental fråga. De ser att andra kan och då tror de att de också kan. När man gör det så tränar man också på en högre nivå fysiskt. Man vågar satsa på sin idrott. Det är inte så att det plötsligt finns dubbelt så många talanger, utan det handlar mer om det mentala planet.

Sveriges medel/långdistanslöpare på VM

Herrar: Andreas Kramer, Kalle Berglund, Napoleon Solomon, Emil Blomberg, Mikael Ekvall, David Nilsson

Damer: Maria Larsson, Lovisa Lindh, Meraf Bahta, Sarah Lahti, Hanna Hermansson, Louise Wiker, Lisa Ring

ANNONS