Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För två år sedan gick Ada Hegerberg, till höger, och Lyon vinnande ur striden. På torsdag jagar Nilla Fischer, till vänster, och Wolfsburg revansch när det är dags för ännu en Champions League-final lagen emellan. Arkivbild.

"Vi är redo för en egen CL-final"

I nio år har damerna spelat andrafiolen när Champions League ska avgöras. Från och med nästa år får de en egen spelort och finalvecka.

Champions League-finalerna i fotboll lockar varje år tiotusentals människor oavsett värdstad. Men damfinalen, som vanligtvis spelas två dagar tidigare på en mindre arena, har hittills alltid stått i skuggan av herrarnas match.

Årets Champions League-avgörande i Kiev – damfinalen Wolfsburg–Lyon på Dynamostadion (tar 16 873 åskådare) och herrfinalen Real Madrid–Liverpool på Olympiastadion (70 050) – blir dock det sista gemensamma upplägget på ett tag.

Med start nästa år får damerna egen värdstad under egen finalvecka.

- Jag tycker att det är väldigt positivt. Vi har en stark produkt i oss själva, och ska inte behöva haka på herrfinalen, säger Linda Wijkström, generalsekretare i Elitfotboll dam och medlem i Europeiska fotbollförbundet Uefas damkommitté.

Nödvändigt ont

En stad som ansöker om att arrangera herrarnas Champions League-final kan i värsta fall se damfinalen som ett nödvändigt ont, säger Wijkström. Hon exemplifierar med finalen för två år sedan, då Lyon–Wolfsburg avgjordes mer än 15 mil från värdstaden Milano.

- Vi vill att en arrangör verkligen ska driva damfinalen. På vissa ställen, som i München (2012), har det varit suveränt. Men på andra ställen har den hamnat i bakvattnet. I Milano hade den ju inget med den andra finalen att göra alls, säger Linda Wijkström.

Magdalena Eriksson, back i svenska landslaget och engelska toppklubben Chelsea, hoppas att förändringen ska ge damfotbollen en knuff framåt.

- Det är klart att det är lite kul att det är som en Champions League-vecka i en stad. Men samtidigt tar ju herrarnas final ganska mycket av uppmärksamheten. Jag tror att damfinalen är redo att ha en egen stad och en egen final. Då kan man satsa hundra procent på att marknadsföra den på rätt sätt, säger Magdalena Eriksson.

Göteborg 2021?

Det nya upplägget öppnar också för fler städer att arrangera en Champions League-final, säger Linda Wijkström. Nästa år spelar damerna final på Groupama Aréna i Budapest, två veckor före herrfinalen i Madrid. Damfinalen 2020 avgörs i antingen Wien, Liège eller Moskva och inför 2021 har redan Svenska fotbollförbundet gjort klart att man vill få Champions League-finalen till Göteborg.

- Göteborg skulle aldrig kunna söka herrarnas Champions League-final. Det är samma sak som när Sverige arrangerade dam-EM (2013). Vi skulle inte som enskild nation kunna söka ett herrmästerskap, men det blev en otrolig sak att kunna söka ett EM, säger Linda Wijkström.

Nilla Fischer, lagkapten i Wolfsburg, är också optimistisk. Men hon vill ändå gärna spela final i de stora fotbollsländerna.

- Jag tror att det kan ha en positiv effekt, att allt fokus och all marknadsföring läggs på vår match. Men det gäller särskilt om man lägger finalerna i länder där det finns ett stort intresse. En final i Tyskland, Frankrike eller England, det skulle bli succé, säger Nilla Fischer.