Veteranseglare vann Tjörn Runt

Han vann Tjörn Runt 1984. I går slog han till igen. Emil Sandberg, 74 år, från Göteborg vann den tunga klassen i årets upplaga av Tjörn Runt.

|

Sandberg – som seglat tävlingen i över 50 år – tog hem totalsegern 1984 och han är därmed också en av två seglare som vunnit tävlingen tre gånger. Den andra är Michael Collberg från Mariestad som i år kom längre ned i prislistan.

Själv var Emil Sandberg överraskad när GP talade med honom efter tävlingen:

–Ja, faktiskt. Jag seglar en Smaragd och det är en båt som normalt kräver hårda vindar och kryss. Inget av detta skedde den här gången. Det var lätta vindar och kryssen uteblev helt. Men jag tror vi gjorde rätt vägval och sedan har jag en besättningsman som är expert på spinnaker.

Den andra överraskningen kom i banan för de största båtarna. Där vann nämligen hemmaseglaren Thomas Dahl som också självfallet var jättenöjd efter målgången.

–Vi fick en bra segling. Det var lätta vindar, knappt någon vind alls i början, vilket gjorde att vi var lite oroliga. Men det tog sig med tiden och dessutom var det viktigt med just vägvalen. De seglare som i lättvindarna gick nära Tjörn under första delen av banan hamnade inärmast stiltje medan vi som höll in mot fastlandet i stället valde rätt.

Tjörn Runt samlade i år endast 309 båtar till start vilket är ett av de lägsta deltagarantalen under senare år. Tävlingsledaren Anders Thorén beklagar detta men säger att det finns förklaringar:

–Många tycker att segling tar för lång tid och andra sporter med snabbare resultat vinner terräng. Det märker vi av.

Många seglare kommer däremot tillbaka. Göran Marström, bronsmedaljör iOS 1980 i Tornado, har seglat Tjörn Runt i ett stort antal år:

–Det är en rolig tävling och vi deltar ofta. Nu närmast efter årets tävling skall vi till Italien och segla ett par tävlingar i Lago Di Garda. Bra vindar och mina vatten.

Även Bertil Söderberg, gammal elitspelare i handboll som numera ägnar sig åt segling, tycker Tjörn Runt är en rolig tävling:

–Vi har varit med i 14 år med vår stora båt Hyundai och vi kommer igen. Vi har en besättning på 26 man och det är en bra segling. Vi skall närmast segla på ostkusten iNynäshamn och har innan Tjörn Runt varit med i Gotland Runt.

Tilläggas skall att de lätta vindarna och färre båtar gjorde att tävlingen kunde genomföras helt utan incidenter eller andra säkerhetsproblem.