Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nilla Fischer, Lotta Schelin och Caroline Seger har spelat tillsammans i landslaget i snart 13 år. Arkivbild.

Veteranerna vill inte se slutet

För en kvartett spelare har landslagssagan pågått i mer än ett decennium. Men fotbolls-EM i sommar kan bli det sista kapitlet som skrivs.

På ett sätt är EM-förberedelserna oundvikligen den sista resan för den här versionen av landslaget. Förbundskaptenen Pia Sundhage och ledarstaben tackar för sig efter mästerskapet, då Peter Gerhardsson tar över jobbet att leda landslaget.

Men vilka spelare han får till sitt förfogande är inte klart.

- Jag har valt att bara fokusera på det här som väntar. Jag tycker att det är väldigt stort i sig att det är Pias sista resa. Jag menar, vi har ju följts åt nu ett tag och jag har väldigt stor respekt för henne, det hon gjort och det hon gör, säger Schelin. Det är klart att man känner att det här är sista resan med just det här gänget.

"I ett rus"

Lotta Schelin debuterade i landslaget 2004, ett år före Caroline Seger. Hedvig Lindahl togs ut första gången 2002 och Nilla Fischer redan 2001. Tillsammans har de upplevt både mot- och medgångar, med OS-silvret i Rio de Janeiro som höjdpunkt.

- Man är fortfarande i ett rus efter av allt vi varit med om. Vi är fortfarande så tajta som lag. Det är ett självförtroende som är kvar och gruppen i sig har växt otroligt mycket utav det. Det känns på planen och det känns vid sidan om, säger Seger.

- Att komma till landslaget blir att träffa sina vänner och göra något kul med dem. Den bilden och känslan kan väl förändras om det skulle gå sämre och många bestämmer sig för att inte vilja fortsätta.

Hon fyller 32 år strax efter att det pågående Algarve cup tar slut och har förutom EM sikte på att lyckas i Champions League med Lyon.

- Jag trivs väldigt bra i landslaget. Det känns fantastiskt att få vara med på den här resan. Jag kör tills jag inte orkar mer.

Fortfarande stommen

Det är tydligt att kvartetten kommer att utgöra stommen även i Pia Sundhages EM-lagbygge, med en veteran i varje lagdel.

Hedvig Lindahl är given och uttalad förstaval i målet. Direkt efter förlusten i OS-finalen mot Tyskland sade hon att hon förmodligen skulle ha tackat för sig där och då om det hade blivit guld. Men nu ser hon inte något givet slut på landslagskarriären.

- Jag kommer nog inte sluta spela fotboll efter EM, det kommer jag inte. Utan det finns mycket spännande som händer i Chelsea, och för att spela i Chelsea så måste man ändå hålla landslagsklass. Så blir jag uttagen i landslaget efter EM ser jag inte några problem att ställa upp för Sverige.

Att få spela en ny mästerskapsfinal lockar, även om det kommer att bli tufft. Förutom de konstanta favoriterna Tyskland och Frankrike hotar även lag som Nederländerna som spelar på hemmaplan, Norge – och Spanien som slog just norskorna med 3–0 i Algarve cup.

- Även fast vi gick så bra i OS så har vi inte något favoritskap på oss. De europeiska lagen har tagit så stora kliv de senaste åren att det kommer bli sjukt tufft, säger Lotta Schelin.