Hans Vestberg. Arkivbild.
Hans Vestberg. Arkivbild.

Vestberg omvald – men under protest

Hans Vestberg valdes om som ordförande för Sveriges olympiska kommitté (SOK). Dock under viss protest från vissa specialförbund på årsmötet.

ANNONS

Vestberg – som valdes till ordförande första gången på årsmötet i ett fyllnadsval förra året efter att Stefan Lindeberg hoppat av uppdraget – fick nyligen ett nytt toppjobb inom den amerikanska telejätten Verizon. Vilket fick bland andra Svenska cykelförbundet och Svenska judoförbundet att ifrågasätta hans möjlighet till engagemang.

- Vi trodde att det var ett aprilskämt när vi den första april läste om att Hans fått ett toppjobb i USA, sade Kristiina Pekkola, judoförbundet.

ANNONS

Flera förbund kritiska

Från cykelförbundet kom förslaget att någon ordförande inte skulle väljas, utan att valberedningen skulle få i uppdrag att hitta en kandidat på nytt och sedan skulle valet genomföras på ett extra årsmöte.

- Den här rollen som ordförande i Sveriges olympiska kommitté är en av de viktigaste vi har. När vi nu lyssnat på vilka stora utmaningar vi står inför vad gäller resurser, organisation och olympiska spel i Stockholm tycker vi att en ordförande måste vara fysiskt och mentalt närvarande, sade Stefhan Klang, ordförande i Svenska cykelförbundet, och hävdade att han förde fler förbunds talan.

Ideell ordförande

Ingen annan kandidat fanns dock föreslagen, och eftersom stadgarna säger att en ordförande måste väljas så valdes Hans Vestberg om av årsmötet.

- Först och främst så är jag jätteglad att jag blev omvald. Det är en demokratisk process och alla får ställa frågor. Jag har ju haft ett vanligt arbete förut och tänker fortsätta med det. Det här är ett ideellt uppdrag som jag har, sade Vestberg.

ANNONS

Han menar att han även i fortsättningen kommer att se till att sätta av den tid som SOK-uppdraget kräver, även om han kommer att tillbringa viss tid i USA för jobbets skull.

- Sedan är det så att jag är en ideellt vald föreningsordförande. Men får inte glömma det. Stefan Lindeberg som var före mig var heltidsanställd och många kan komma ihåg det. Men nu bestämde medlemmarna förra året att jag skulle kunna ha det som ideellt uppdrag och det har jag.

TT

ANNONS