Vem förtjänar att få GP-sportens hederspris?

Många idrottshjältar vid sidan av planen gör fantastiska prestationer, men får sällan någon uppmärksamhet. Nu är det deras tur att stå i centrum. Nominera din kandidat till GP-sportens hederspris.

ANNONS
|

I två år har vi delat ut GP-sportens hederspris och jag är oerhört glad, och i ärlighetens namn också förvånad, över all den uppmärksamhet vinnarna har fått. Matilda Brinck-Larsen i Sandarna Lag C var först ut och fick priset för sitt arbete med ensamkommande flyktingar. Baskettränaren och förre elitspelaren Jonas Autio, fick priset i fjol för hans fina insatser i samband med sitt jobb med intellektuellt funktionsnedsatta och han har även sett till att en nationell serie bildats.

Vi har precis lämnat 2016 bakom oss och just det året var väldigt speciellt sett till stora sporthändelser och mästerskap. Under ett drygt kvartal fick vi uppleva både fotbolls-EM, sommar-OS i Rio och World Cup i hockey. Dessförinnan hade Frölunda fyllt både Scandinavium och Götaplatsen och lyft SM-bucklan mot den göteborgska himlen.

ANNONS

För att nämna något ur den härliga buffén.

Detta har ni kunnat ta del av på många olika sätt. GP-sportens hederspris riktar sig till er som gör det möjligt för tjejer och killar att få göra det som de verkligen älskar. Ni som kör ungdomarna fram och tillbaka till träningar och matcher, ni som tvättar kläder, bokar tränings- och matchtider, ni som går upp i ottan för att baka och koka kaffe för att klubben skall få in de där nödvändiga pengarna för att leva vidare.

Och till alla som finns där för att ungdomar skall ha någon att prata med eller bara bli sedda för att få den uppmärksamhet de förtjänar, oftast i ett läge där samhällets övriga kvällsinsatser är begränsade.

Det är ni som vi vill skall få stå i centrum.

I sammanhang när jag träffar politiker och andra makthavare både i vår stad och i övriga landet, lyfter jag ofta fram idrottens fungerande organisation. Den som bygger på ideella insatser, ett fostrande med krav och förväntningar men också glädje och belöning. Vi är många som har idrotten att tacka för att vi är där vi är i dag och inte någon annanstans, där frihet och rörlighet bestäms av någon annan.

ANNONS

Just nu finns det alldeles för många platser och personer runt om i Göteborg som skulle må bra av en rejäl portion mer idrott i vardagen.

Den samhällsnytta idrotten levererar har alltid funnits där och finns fortfarande, fast den är under stark press. Dagens samhällstempo är så högt att alltfler får problem att få ihop det som skall göras på dygnets 24 timmar och utrymmet för att lägga ett par timmar i veckan i den lokala klubben blir allt svårare att hitta. Det här drabbar idrotten väldigt påtagligt, färre måste göra mer och nyrekryteringen av ledare är tuffare.

Detta måste vi vända genom större pay-back till idrotten. Det behöver inte nödvändigtvis ske genom mer resurser, kan vi bara koordinera samhällets resursutbud för idrotten har vi kommit en bra bit på vägen.

Så – gå från ord till handling och skicka in ditt förslag på vem du tycker skall få GP-sportens hederspris. Skriv också en kortfattad motivering.

Senast den 27 januari vill vi ha ert förslag på: sport@gp.se. Märk gärna mejlet med ”GP-sportens hederspris”. Förutom äran och uppmärksamhet, delar vi även ut 10 000 kronor till vinnaren.

Juryns sammansättning: Cecilia Krönlein, chefredaktör, Christoffer Ahlqvist, nyhetschef, Ulf Niklasson, sportchef och Eric Hilmersson, sportreporter.

ANNONS