Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Team Anna med skipper Anna Östling segrade i fjolårets Match Cup Sweden.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Team Anna med skipper Anna Östling segrade i fjolårets Match Cup Sweden. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Vasst startfält till Nordea Womens Trophy

Fyra besättningar slåss den 3-7 juli om att segla hem Nordea Womens Trophy på Marstrand. Och det kommer bli en hård kamp om förstaplatsen.
– Det är ett jättebra startfält och det ska bli spännande med unga, svenska tjejen Lovisa Karlsson, hon är en "upcoming", säger Marcus Dunér, event director för tävlingen.

Seglingen på västkusten går in i sin mest intensiva period där bland annat VM för herrar på Marstrand och VM för damer i Lysekil kommer att avgöras.

3-7 juli arrangeras GKSS Match Cup Sweden och Nordea Womens Trophy på Marstrand, där även VM för herrar avgörs. I fjol gjorde damklassen comeback och det blev succé såväl sportsligt som publikt.

Inför årets tävling har startfältet vässats ytterligare där fyra besättningar kommer tävla mot varandra i matchracing.

– I år är det ett jättebra startfält och det ska bli spännande med unga, svenska tjejen Lovisa Karlsson, hon är en "upcoming", säger Marcus Dunér, event director för tävlingen.

Erfarenhet mot hungriga nykomlingar

M32-segling är snudd på extremsport där det är obligatoriskt att bära hjälm och där maxpulsen hos besättningen är på hela banan runt. Det tillsammans med många taktiska beslut gör seglingen oerhört krävande för de tävlande.

Utöver 22-åriga Lovisa Karlsson finns regerande mästaren och tvåfaldiga världsmästaren i matchracing Anna Östling.

Svenskorna kommer att få motstånd från Oceanien, då övriga två uppsättningar består av Celia Willison från Nya Zeeland samt Olivia Price från Australien. Den sistnämnda var olympisk silvermedaljör i matchracing under OS i London 2012.

Med andra ord kommer publiken på Marstrand att få se spännande matcher mellan erfarna besättningar och hungriga nykomlingar.

"Det är en bra mix"

Mattias Rahm, projektledare, om tävlingen:

– Det är en bra, fin mix av Anna Östling som tillhör den äldre generationen med väldigt stor erfarenhet och tillsammans med Olivia Price så har de båda ganska stor katamaranerfarenhet, säger han och fortsätter:

– Att Lovisa Karlsson är med tillsammans med internationell besättning är väldigt spännande och det ska bli kul att se dem.

– Celia Willison är rankad etta i Nya Zeeland och de har alltid varit väldigt framgångsrika på matchracing i Auckland. Det är en bra mix på de fyra teamen.

Nordea Womens Trophy är den enda internationella damtävlingen i M32-klassen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.