Vasell: Testet som gav svar – och skapar frågor

ANNONS
|

Att SM i sportkörning placerades i Göteborg var förstås ingen slump.

Ridsportsförbundet, Gotevent och Göteborg & Co behövde testpiloter för att få svar på en massa frågor inför nästa års stora händelse.

Flertalet besked var positiva – framför allt det tyngsta; logistiskt och praktiskt fungerade det alldeles utmärkt med fyrspannen genom stan vilket förstås är en förutsättning när Europas bästa kuskar kommer hit för att tävla.

Inte internationell klass

Riktigt lika bra var det inte inne i Slottsskogen.

Landslagskusken Fredrik Persson menade bland annat att banan tekniskt sett inte höll tillräckligt hög internationell klass och att underlaget måste förbättras för att hålla för ett mästerskap. Påståenden som arrangörerna förstås måste ta till sig – det var ju besked, positiva som negativa, man ville ha.

ANNONS

Arbetet med att samla fakta, erfarenhet och kunskap är i full gång. Redan jobbar runt tio personer på heltid för allt ska vara så bra som möjligt när läget är skarpt.

Det man ska komma ihåg är att när EM står i full blom den 21-27 augusti 2017 kommer allt att multipliceras flera gånger om.

Amatörmässigt

* En disciplin kommer att vara fyra – tillkommer gör hoppning och dressyr på Ullevi och paradressyr (för ryttare med funktionshinder) på Heden.

* Cirka 300 ryttare och kuskar och närmare 600 hästar ska ha utrymmen, stallar och platser att värma upp på. I helgen var det max 60 ekipage.

* 400 medierepresentanter väntas bevaka tävlingarna – då håller det inte att ha ett så amatörmässigt upplägg som vid lördagens mästerskap i Slottsskogen då antalet reportrar och fotografer kunde räknas på ena handens fingrar.

* 27 000 i publiken (arrangörens beräkning) väntas till Ullevi dagligen. Alla ska ha något att äta och flertalet någonstans att bo. Till det kommer runt 700 frivilliga för att jobba med arrangemanget.

Staty vid Kopparmärra

Det är med allt detta för ögonen som tävlingsbasen Tomas Torgersen dagligen betraktar Göteborg sedan idén tog fart för tre år sen. Lyckas projektet blir han staty vid Kopparmärra,blir det ett misslyckande får han lämna stan i tjära och fjädrar…

ANNONS

Skämt och sido. EM-projektet, som är en uppvisning i teamwork över hela stan, har alla förutsättningar för att lyckas – och att än en gång sätta Göteborg på kartan som evenemangsstad.

EM i Göteborg ärunikt

EM i Göteborg 2017 är nämligen unikt för ridsporten.

Aldrig tidigare (Nej, VM i Stockholm 1990 var inte ens nära) har ett (planerat) mästerskap så genomgående använt sig så centralt av en stad – inte sällan hamnar den här typen av mästerskap i stället i en arena som slängts ut på ett fält utanför stan.

Därför kommer EM och folkfesten inne i Göteborg att bli hur häftig som helst.

Plus:

Tävlingsentusiasmen hos hästfolket. Går det åt skogen ger man sig bara på det igen. Inget gnäll.

Minus

Svårt att göra något åt, men ponnyn som dog mitt under tävlingen i Slottsskogen la förstås sordin på SM.

ANNONS