Vasell: Skrällen i Omaha gör gott i Göteborg

ANNONS
|

Tredjeplaceringen är Sveriges bästa på 14 år.

Då, i Las Vegas 2003 var det Malin Baryard och Butterfly Flip som kom trea, och natten till måndagen svensk tid tangerade alltså von Eckermann rekordplaceringen i Omha.

Att jämför de var sig starka insatserna är meningslöst eftersom det hänt så otroligt mycket inom ridsporten på de 14 åren.

Det man kan konstatera är att konkurrensen är så mycket vassare i dag – ur det perspektivet är Henrik von Eckermans insats världsklass rakt igenom.

Inte minst imponerar insatsen eftersom det var först i höstas som von Eckermann red Mary Lou i världscupen för första gången.

ANNONS

Med andra ord har utveckling gått oerhört snabbt.

Den som såg ekipaget ta hem Europafinalen i Scandinavium i Göteborg för en dryg månad sedan insåg förstås potentialen – men att den skulle räcka till pallplats med världens allra bästa på plats var det nog inte så många som vågade tro på.

Med ett undantag.

Henrik von Eckerman själv.

Få ryttare har en vinnarskalle av hans kaliber, få kan vara så otroligt fokuserade på uppgiften som han och när det gäller att leda och hjälpa sin häst över banan börjar von Eckerman nästan anta RGB-klass.

Den tuffa världscupfinalen är som ett mästerskap – det gäller att hålla klass i tuff konkurrens och hårda tävlingar under flera dagar.

När det svenska ekipaget inledde den svåra tidshoppningen genom att komma tvåa visade de att de ville vara med och slåss om toppplaceringar. Andra omgången gick inte lika bra, det blev åtta fel och en total sjätteplats.

Det var det utgångsläget von Eckermann hade inför avslutet i natt.

Han imponerade stort genom att nolla i första rundan. Därmed låg han fyra inför den sista och avgörande rundan då världens 20 bästa hoppryttare skulle göra upp.

Henke red kyligt, Mary Lou flög över de höga hindren – och ekipaget nollade igen. Därmed hade det blågula ekipaget kontroll över den åtråvärda tredjeplatsen, en framgång som von Eckermann i natt beskrev som karriärens hittills största.

ANNONS

Framgången gav inte minst eko i Göteborg där EM-arrangörerna gnuggar händerna av förtjusning.

Att kunna presentera en svensk OS-tvåa och en färsk bronsman från världscupfinalen gör gott i biljettförsäljningen.

Om sedan Rolf-Göran Bengtsson kan få tag i en topphäst och Malin Baryard Johnsson och Cue Channa fortsätter sin fina utveckling så kan augustiveckan i Göteborg bli riktigt trevlig även ur sportslig synpunkt.

ANNONS