Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Varmare vintrar oroar Vasaloppet

Vasaloppet vet hur man löser nio mil av snö mellan Mora och Sälen, trots en dålig vinter.
Men det milda vädret innebär ett annat stort problem som hotar folkfesten.
– Det är väldigt illavarslande, säger Johan Eriksson, utvecklingschef för Vasaloppet.

Snö. Ska man åka skidor krävs det snö.

Det vet exakt alla. Inte minst Johan Eriksson.

Som utvecklingschef för Vasaloppet har han stor erfarenhet och kunskap kring vad som krävs för att kunna fixa en sträcka på nio mil – helt täckt av snö.

Även när det, som i år, råder mildare väder.

– Vi har väl samlat på oss en del erfarenheter i hyfsat modern tid med halvtaskiga vintrar. Vi har en snösäkringsplan som vi jobbar med. Den innefattar väl i grunden att vi alltid planerar att lägga konstsnö de sista tre milen i Vasaloppet, säger han.

Enligt SMHI är inte årets upplaga den mildaste vintern i Dalarna någonsin, även om den kvalar in i toppen. Enligt prognosen, den närmsta framtiden, kommer temperaturen, i de sydliga delarna av landskapet (bland annat Mora), ligga på några grader ovanför strecket framöver – med undantag för några få kyligare dagar.

Johan Eriksson är inte orolig utifrån perspektivet att Vasaloppet ska bli av. Det finns en plan där just de sistnämnda, kyliga, dagarna är nyckeln. De dagarna kommer man, med hjälp av snökanoner, bunkra upp med konstsnö som man sedan lägger ut på sträckan.

– Då kommer vi producera den sista biten (Oxberg till Mora), så vi täcker den sista 1,5-2 milen som är kvar och det känner vi oss i dagsläget väldigt trygga med.

Snölöst Sverige oroar

Däremot finns det ett faktum som Vasaloppets utvecklingschef inte känner sig så trygg med. Faktumet att det, söder om Dalarna, knappt finns ett enda ställe där man i nuläget kan åka skidor.

– Att många söder om Dalarna inte har möjlighet att träna och hela Stockholmsområdet saknar konstanläggningar. Det är väldigt illavarslande.

Johan Eriksson är inte bara orolig för Vasaloppets del – utan även för sporten i stort.

– Det är klart att det är en utmaning för oss att hålla det här intresset som är över tid. Ett år går väl att överleva, men kommer det fler sådana här vintrar på raken så vet vi att det är utmanande.

Vasaloppet jobbar i sina olika kanaler för att hålla intresset uppe, bland annat genom tips kring olika träningsformer man kan göra utan snö. Johan Eriksson vill dock lyfta fram Västsverige som ett positivt exempel.

– I Göteborgsområdet har det funnits lite mer förutsättningar. Framförallt är de ju väldigt duktiga i Borås- och Ulricehamnstrakten, sen har vi även Skidome (innomhusanläggningen i Göteborg).

"Ska kämpa så länge det bara går"

Att Vasaloppet ska bli av, inte bara i år utan även "de närmaste årtionden" därefter, är Johan Eriksson övertygad om. Men med klimatförändringarna går det inte att ducka för det faktumet att det, med stor sannolikhet, kommer en tid då Vasaloppet endast är ett minne blott.

– En av anledningarna att vi kom igång med sommarveckan, med Cykelvasan och Ultravasan, är ju faktiskt som en extra säkerhet mot vad vi lämnar över till våra barn och barnbarn i varumärket Vasaloppet. Att man kan springa och cykla istället. Men vi ska kämpa så länge det bara går, för vi älskar skidåkning och vill att folk ska kunna åka skidor.

Men tror du Vasaloppet kan försvinna inom den närmsta framtiden?

– Nej då, vi bygger för framtiden och har en framtidstro. Sen får vi parera de utmaningarna som är, men det är klart att ingenting är givet i dag. I vilken takt allting går.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.