Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gamla Ullevi är hemvist för IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS. Kanske skulle klubbarna vinna på ytterligare samarbete, funderar GP:s fotbollskrönikör på. Bild: Daniel Stiller, GP

Mattias Balkander: Varför inte väcka liv i alliansen?

Minns ni alliansen? Nej, inte den politiska gruppering som tog makten efter valet 2006 utan sammanslutningen mellan Göteborgs äldsta fotbollsklubbar Örgryte IS, Gais och IFK Göteborg. Jag funderar på om det inte är dags för ett återupplivningsförsök.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag vill helst inte skriva den här meningen, men Göteborgs tre forna fotbollsstorheter med anor från förra sekelskiftet och elitavtryck sedan dess står inte att känna igen.

Detta skrivet med vetskapen att IFK Göteborg just har värvat in Pontus Wernbloom och nyligen har vunnit Svenska cupen samt att Öis är förlustfritt i sex raka matcher och har börjat ta sikte på högre tabellplaceringar än de på undre halvan.

LÄS MER: Gais replik på Öistränarens utspel

Inför lördagens publikfria superettaderby på Gamla Ullevi och Blåvitts ödesmatch i allsvenskan på bortaplan mot Djurgårdens IF är situationen ändå nära nog panikartad.

IFK Göteborg har elva raka seriematcher utan vinst, Gais är uppe i åtta.

Det är inte klokt och nästan så att man som göteborgare (nåja, sjövikare) skäms en smula.

Se på Elfsborg!

Gais inledde i fjol ett mer långsiktigt tänk och skrev därför längre spelarkontrakt. Som lots för detta lovande projekt utsågs Stefan Jacobsson.

Det har gått sådär. Poängen är färre än antalet matcher och tabellpositionen känns igen. För Grönsvart är det numer nedre halvan och nära nedflyttningsstrecket som gäller.

Jag vill inte döma ut klubbens ambitioner ännu och tar gärna IF Elfsborg som exempel på vad förtroende för en tränare och ledarstil kan göra för ett lag och resultat.

För inte särskilt länge sedan var Jimmy Thelin ihop med Poya Asbaghi de två fotbollstränare i Sverige som var allra mest ifrågasatta.

I båda fallen har klubbledningarna visat uthållighet vilket lagen har fått betalt för vid lite olika tillfällen.

Vinna kraft i lokala samarbeten

IFK Göteborg framför allt i fjol, IF Elfsborg först i år och med tanke på att allsvenska spelartrupper sällan tillåts bestå förändras förutsättningar ständigt.

Grunden handlar ändå alltid om spelidé och förmåga att förmedla den.

Sådant kostar pengar, tar tid och kräver mod.

Och det var när jag kom och tänka på det ekonomiska jag även började fundera på hur Göteborgsklubbarnas samarbete ser ut i dag.

Går det vinna kraft i samgående i lokala spörsmål? I utvecklingsfrågor? I spelarutbyte? Det borde inte påverka de centrala sponsoravtal och arenauppgörelser som redan finns på plats.

Även om förutsättningarna i dag och under alla tider har varierat är målsättningarna i grunden de samma.

Öis, Gais och Blåvitt vill alla spela elitfotboll och vinna så många matcher som möjligt, gärna så högt upp i seriesystemet som möjligt.

Det sedan länge insomnade Gothia-projektet utgick från att sponsorer, kronor och spelare inte räckte till för att upprätthålla elitverksamhet i fyra herrklubbar i Göteborg (även BK Häcken).

Vem vill inte se utsålda derbyn på Ullevi?

Hela idén byggde samtidigt på att plocka det bästa Göteborg hade att erbjuda i konkurrens med övriga Sverige – och i förlängningen Europa.

Här finns mycket bra.

Idrott är kärlek till det egna och rivalitet till det utomstående. Utan starka motståndare minskar värdet av de egna insatserna.

Vem vill inte gå på utsålda derbyn mellan Blåvitt och Gais, Gais och Öis eller Öis och Blåvitt?

Därför vinner både IFK Göteborg, Gais och Öis på att stärka varandra – och på så vis gemensamt förändra bilden av Göteborgsfotbollen som ”förlegad”.

BK Häcken – som leder fotbollsutvecklingen i Göteborgsområdet – har tydligare profilerat sig som en Hisingsklubb och därmed distanserat sig något från de övriga.

Kanske skulle även de ha något att vinna på med ett mer formellt och återkommande samarbete i Göteborgsfotbollen?

Jag ställer bara frågan.

Ni får gärna bolla vidare i mejl och annorstädes.

LÄS MER: Så lyckades Blåvitt locka hem Wernbloom