Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Svenska avbytarbåset under Beijer Hockey Games-matchen mellan Sverige och Tjeckien. Bild i collage med GP:s hockeykrönikör Johan Rylander.
Smakar det bra, Svenska Ishockeyförbundet? Beijer Hockey Games genomfördes – och i svallvågorna får lag efter lag pausa sitt SHL-spel på grund av covid-19. Bild: LUDVIG THUNMAN, GP

Johan Rylander: Var det värt riskerna, Svenska Ishockeyförbundet?

Sverige är fantastiskt på många sätt, men att hantera och begränsa covid-spridning är vi uppenbarligen riktigt usla på. Var det verkligen värt att spela Beijer Hockey Games i brinnande pandemitider?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Växjö Lakers har, precis som Frölunda HC, varit en av de SHL-klubbar som tagit corona på allra största allvar – och vidtagit den ena efter den andra åtgärden för att hålla sina spelare borta från den förbannade smitta som tagit en hel värld som gisslan i ett års tid.

Det har funnits enstaka fall – men ingen större spridning.

Men så skulle Svenska Ishockeyförbundet samla Tre Kronor i Malmö för att spela den turnering som förr gick under namnet Sweden Hockey Games.

Och nånstans gick det rejält snett – i en iver och dumdristighet att blidka sponsorer.

Tre Kronor skulle minsann bo på Scandic utanför själva turneringsbubblan – för förbundet har nämligen ett sponsoravtal med hotellkedjan.

Ryssland, Tjeckien och Finland bodde i bubblan på arenans hotell.

Av Växjö Lakers sex spelare i turneringen kom minst två hem från Skåne med covid-19 – och laget tvingades därefter ställa in SHL-matcher och träningar. Malmö Redhawks, som håller till i Malmö Arena, fick i sin tur återigen ett smittoutbrott i sitt lag – och har också fått ställa in matcher och träningar.

Malmö hann dock möta Oskarshamn – och Smålandslaget smittades i sin tur och har fått ställa in matcher (som tisdagens mot Frölunda HC) och träningar.

LÄS MER: Frölundas match mot Oskarshamn skjuts upp

Det är liksom den här följdeffekten som vi ser i hela det svenska samhället – och det mest smarta hade förstås varit att ställa in turneringen. Men så långt ville förbundet aldrig gå.

Just Svenska Ishockeyförbundet drog ju på sig det ena smittofallet efter det andra på läger inför Juniorkronornas VM-turnering i Kanada. Det kanske borde det ha gett något slags lärdom eller insikt om hur snabbt en smitta kan bryta ut och spridas?

När Tre Kronor åkte till Helsingfors för Karjala Tournament tidigare under säsongen var det en stenhård bubbla – och inga svenska spelare kom hem smittade.

Finland har också lyckats begränsa både smittspridning och dödstal – och har i dagsläget bara 733 döda i infektionen.

En konsekvens av Beijer Hockey Games blir nu att SM-slutspelet riskerar att flyttas framåt ännu en gång – eller att komprimeras till fem matcher per slutspelsomgång.

Och nu börjar det bli knappt om dagar att få in matcherna på. Det väntar ju ett hockey-VM i Riga – och det startar en vecka efter sista SM-finalen.

LÄS MER: Spelare coronasmittades i landslaget

Hur viktig var turneringen egentligen? Kommer den ens bli ihågkommen på sportsliga grunder? Och förresten – hur nöjda är de sponsrande på byggföretaget Beijer med att förknippas med ett hockey games som ledde till att den farliga smittan spreds än mer i landets hockeyklubbar?

Var det värt riskerna, Svenska Ishockeyförbundet?

Ett annat trist scenario kan vara att smittan följer med SHL-klubbarna in i ett slutspel – och vad händer egentligen om Frölunda får fem-sex spelare smittade mitt i kvartsfinalen?

Hur många dagar har de på sig att bli friska? En spelare som Joel Mustonen är fortfarande inte tillbaka i matchform – och han hade smittan nånstans i mitten av förra året.

Går det ens att pausa en kvartsfinal? Och hur länge får det gå innan Frölunda är tvunget att lämna walkover?

Till sist står vi där med samma resultat som förra året.

Ett inställt slutspel – utan svensk mästare.