Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norrköpingsjubel mot Djurgården.

Vann – men måste ersätta Kujovic

Stjärnorna har sålts och en ny tränare har tagit över. Jens Gustafsson fick en vinnande start på sitt nya jobb – men vill ersätta skyttekungen Emir Kujovic.

Uppehållet har förändrat IFK Norrköping. Allsvenskans mest väloljade lagbygge har tappat sin guldmanager Janne Andersson till det svenska landslaget och gått vidare med tidigare Halmstadstränaren Jens Gustafsson.

Han har i sin tur ärvt en försvagad trupp. Arnór Ingvi Traustason, poängleverantör på vänsterkanten, hade emigrerat till Österrike redan innan uppehållet. På lördagen, matchdag, kom ett ännu tyngre besked: förra säsongens skyttekung Emir Kujovic skulle inte vara med. Han hade satt bläck på ett kontrakt med belgiska Gent.

Kvalitetssänkning

Mot Djurgården gjorde Andreas Blomqvist ett klart dugligt jobb i Traustason-rollen och vandrade fritt inåt från sin kantposition. Christoffer Nyman och Sebastian Andersson slet uppe i anfallet, men när första halvlek var över stod det klart att en kvalitetssänkning hade skett i offensiven och Gustafsson hymlar inte med att en ersättare till Kujovic behövs.

- Vi är inte ensamma om att söka forwards, men är angelägna om att spelaren i fråga är av bra kvalitet. Det är inte vem som helst som kan komma in i Norrköping, säger managern.

Ett tungt Djurgården hade inte alltid lätt att hänga med, men med dryga timmen spelad var Amadou Jawo centimeter från att nicka in ledningsmålet då han mötte en välslagen Kevin Walker-hörna vid den första stolpen. Andreas Vaikla fick rycka in med en klassräddning och i stället var det IFK Norrköping som snart därefter spräckte nollan.

Sänkte gamla klubben

I den 67:e minuten fick Sebastian Andersson enkelt och nästan ostört nicka in ett Daniel Sjölund-inlägg. Andersson har precis som Sjölund en bakgrund hos Djurgården och firade inte målet av respekt för sina gamla lagkamrater.

- Men det är klart att det är skönt att göra mål, det är inget att hymla om, säger Andersson.

Djurgården flyttade upp och skapade en hel del problem för IFK Norrköping, men räckte inte till. 1–0 stod sig och Jens Gustafsson fick fira en första seger i sommarregnet.

- Det är en okej match där vi jobbar väldigt hårt och beter oss bra mot varandra. Det ger energi som får bägaren att rinna över till vår fördel, säger Gustafsson.

Djurgårdslägret var klart besviket över den knappa förlusten.

- Vi har mycket att ta med från matchen. Det var inte så att de var bättre än vi, säger anfallaren Mathias Ranégie.