Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sandra Dahlin är tillbaka i Scandinavium, 17 år efter lottvinsten som lade grunden till att hon nu tävlar i världscupen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Sandra Dahlin är tillbaka i Scandinavium, 17 år efter lottvinsten som lade grunden till att hon nu tävlar i världscupen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Vann hästlotteri – nu rider hon i världscupen

Sandra Dahlin köpte två lotter à 10 kronor och hörde hur samtliga fem siffror på en av lotterna lästes upp av speakern.
Vinsten var det sexåriga stoet Dynastie.
17 år senare är Dahlin tillbaka i Scandinavium – och rider dressyr i världscupen på avkomman till hästen hon vann.

Det är en saga som nästan är för bra för att vara sann. Då, för 17 år sedan, var hon en hästgalen tjej i tonåren. Snart rider hon i förbundskaptenen Bo Jenås lag i världscupen i Göteborg.

– Helt makalöst, en sån sak som inte ska kunna hända, säger Dahlin.

Hon har inte varit i arenan sedan den dagen då hon fick resa sig från sin plats på läktaren, gå ned till manegen och ta emot Dynastie.

För stoet gick det inte som det var tänkt. En skada stoppade Dynastie, men avkomman Ichi har med åren utvecklats till en potentiell mästerskapshäst.

Och det är Sandra Dahlin, 33, som har gjort jobbet.

TT: Tror du att du hade stått här om du inte hade vunnit Dynastie i lotteriet?

– Jag har alltid varit målinriktad och ambitiös i min träning, men inte haft tillräckligt bra hästar. Det är ren tur att hon finns till. Det är många faktorer som ligger bakom att vi är här igen. Att vi över huvud taget åkte hit 2003 och köpte den där lotten är en, säger Sandra Dahlin och verkar försvinna i tankarna.

Två lotter för tio kronor styck ledde 2003 till att Sandra Dahlin, här i mitten, vann det sexåriga stoet Dynastie. Bild: Lotta Gyllensten
Två lotter för tio kronor styck ledde 2003 till att Sandra Dahlin, här i mitten, vann det sexåriga stoet Dynastie. Bild: Lotta Gyllensten

Mammas förslag

TT: Minns du hur det gick till när du köpte lotterna?

– Vi hade precis kommit in i arenan och så stod det någon och sålde lotter. Min mamma (Birgitta Dahlin) frågade mig om jag inte skulle köpa en.

– Okej, tänkte jag, och köpte två.

Tre år efter lottvinsten kom Ichi till världen.

TT: Och nu sluts cirkeln, så att säga?

– Jo, det är jättespeciellt. Verkligen. Sist jag stod här på arenan var när jag tog emot Ichis mamma. Ibland när jag tänker på det får jag en känsla av att det är overkligt.

Bo Jenå ringde

På Ichi vann Dahlin i tät följd tre trestjärninga tävlingar i höstas. Strax efter nyår ringde det i mobilen. Det var Bo Jenå som hörde av sig.

– Han frågade om jag ville åka till Göteborg.

Jo, det ville hon.

– Det här är det största jag har gjort. Jag fick veta i god tid att jag skulle hit så jag har hunnit förbereda mig.

I det fria programmet på lördag bjuder hon och Ichi dessutom på en nykomponerad kür. Vad får bli en hemlighet, men lite avslöjar Dahlin:

– Det är superfin musik, väldigt vacker, men ändå kraftfull.

Siktar på mästerskap

Hennes elitsatsning är seriös och genomtänkt. Den ska inte stanna vid ett besök i världscupen i Scandinavium.

– Jag vill vidare. Helst mästerskap. Vi har tillräcklig kapacitet, men allt ska stämma.

Danskan Cathrine Dufour är affischnamnet i Scandinavium, men också den enda ryttaren av hög internationell klass som tävlar i Göteborg.

Ingen av de svenska bronsmedaljörerna från Rotterdam i augusti är på plats. Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel har prioriterat bort kvalet. Antonia Ramel var anmäld men hennes häst drabbades av hovböld och ekipaget fick stryka sig.

I stället är det några ryttare i skiktet under landslagseliten som får chansen. För Sandra Dahlin är den välkommen, ett test på hur hon och Ichi står sig i konkurrensen.

– Jag är nöjd med hur träningen har gått i vinter och jag hoppas att vi ska kunna snäppa upp oss och komma upp högre i procent.

Henrik Skiöld/TT

Född: 9 december 1987.

Bor: Sala.

Gren: Dressyr.

Rider i Göteborg: Ichi, 14-årigt sto.

Världsrankning: 320.

Aktuell: Ekipaget vann tre trestjärniga tävlingar i höstas och får chansen i världscupen i Scandinavium.

Startfältet i världscupdressyren (grand prix på fredag och kür på lördag): Marc Peter Spahn, Belgien, Cathrine Dufour, Danmark, Frederic Wandres, Tyskland, Benjamin Werndl, do, Charlotte Fry, Storbritannien, Nars Gotmer, Nederländerna, Saskia Maertens, do, Margo Timmermans, do, Tanya Seymour, Sydafrika, Sandra Dahlin, Sverige, Paulinda Friberg, do, Jeanna Högberg, do, Natalie Oldfors, do, Inna Logutenkova, Ukraina.