Valfläsk som kan knäcka elitklubbarna

ANNONS
|

När det gäller skatter så är skillnaden minimal. En sliten borgerlig argumentation är alla dessa skatter socialdemokraterna infört och höjt.

Vilken färg som än är vid makten, de sitter hursomhelst med Svarte Petter, det som återstår är att fördela pengarna.

Bortsett från framtoningen är skillnaden mellan Bosse Ringholm och Anders Borg minimal.

Det finns sedan i somras ett nytt förslag hur ideella föreningar, stiftelser och religiösa samfund skall beskattas. Det skickades ut på remiss i somras och gäller alltså det vi i dagligt tal kallar folkrörelsen.

I sann svensk och byråkratisk anda vill också den sittande regeringen ha en likriktning när det gäller beskattning, färre undantag, kulturcirkeln i Norrlands inland skall beskattas på samma sätt som IFK Göteborg, eller tvärtom.

ANNONS

Möjligen finns det en illa dold politisk agenda i förslaget, ty det verkar som bolagiserade idrottsföreningar enligt förslaget får en ljusare framtid.

Att det är framtiden råder det ingen tvekan om, men det gäller en väldigt liten del av idrottsrörelsen, en handfull klubbar i fotboll och lika många i hockey.

Resten tar sig runt med hjälp av ideella insatser och lotterier.

Idrottsföreningar är rätt bra på att uppfinna hjulet, att överleva i alla tider, att dra in pengar för att få verksamheten att gå runt och lösa de omedelbara problemen såväl över som under bordet.

Frågan är om de klarar det här?

För en elitklubb i allsvenskan i fotboll eller i elitserien i hockey ökar skattetrycket på ett sätt som fick medeltida bönder att revoltera.

Reklam- och sponsorintäkter skall beskattas på samma sätt som företag, det vill säga 28 procent till staten.

Intäkter för rättigheterna, det vill säga tv-pengar, skall beskattas lika tungt.

För en toppklubb i allsvenskan betyder det 20–30 miljoner årligen i ökade skatteutgifter.

Med tanke på att samtliga fotbollsklubbar driver förlustverksamheter och det enda som håller hjulen igång är försäljningar av spelare till utlandet, så är förslaget förödande.

Det är en brytningstid, svenska elitklubbar – och det handlar bara om fotboll och hockey – står med ett ben i forna tiders folkrörelseverksamhet och det andra i den framtid där investerare och aktiekurser bestämmer kursen, såväl den dagliga som den geografiska.

ANNONS

Elitklubbarna måste bli mer professionella och det gäller på alla plan.

Jag kan inte ta ut riktningen men det blir nog rätt svårt att undvika förvandlingen från en lottförsäljande kamratförening till ett företag som säljer underhållning.

Det behöver inte betyda att all kontroll och samtliga ideal försvinner.

I den värld där storklubbarna spenderar i nivå med Brasiliens BNP är det faktiskt så att de allra värsta spenderarna, Real Madrid och Barcelona, är demokratiska föreningar.

Gillar du inte att Real Madrid handlar spelare för dryga miljarden kan du som medlem rösta bort den sittande presidenten.

Då spelar det ingen roll om finansministern heter Anders Borg eller Thomas Östros.

ANNONS