"Vad säger att alla matcher ska gå att spela på?"

Matchfixningsproblematiken förruttnar divisionerna under svensk elitfotboll. Det är dags att kväva fotbollens värsta fiende. Stoppa spel på alla amatörserier.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Minns ni vad han sa, Håkan Sjöstrand, på presskonferensen efter att matchfixningsskandalen kring IFK Göteborg-AIK briserade?

– En sak kan jag lova er, och det är att vi kommer att jaga er. Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan. Vi kommer att göra allt vi kan för att identifiera er och för att få bort er. Vi vill inte veta av er i svensk fotboll. Ni är inte välkomna.

Sedan dess har två fall av matchfixning varit uppe i rättegång. Båda har resulterat i friande domar (ett av fallen fick först en fällande dom i tingsrätten, sedan en friande i hovrätten).

ANNONS

Och i år går vi mot en säsong med fler misstänkta matcher än någonsin tidigare.

Det är svårutrett för ingen vill snacka.

Det är svårskrivet för ingen vill snacka.

Tyvärr är det lika svårt att få bukt på problemet utan att helt sonika göra det Svenska Fotbollförbundet nu vill göra på division 2 södra Svealand – stoppa spel. För vad säger att alla matcher ska gå att spela på?

LÄS MER:Göteborgsklubbarna om matchfixningsproblematiken i division 2

Fotbollen och spelvärlden har gått hand i hand sedan 30-talets stryktipspremiär. Svenska spel har bidragit med miljoner till både bredd- och elitverksamheten och är fortsatt tajt partner till båd damallsvenskan och Svenska Fotbollförbundet. SEF går in i 2020 med ett spelbolag som storsponsor.

Kopplingen är starkare ju högre upp i fotbollens hierarki man vandrar. I den kommande säsongen av Premier League kommer hälften av alla klubbar ha bettingföretag som huvudsponsor på matchtröjan.

LÄS MER:Manliga elitidrottare löper större risk för spelmissbruk

På den nivån finns också skyddsmekanismer som, om inte omöjliggör, så åtminstone försvårar otillåten påverkan. Åtskilliga tv-kameror och skyhöga månadslöner gör ett medvetet självmål eller rött kort svårt att komma undan med.

Annat är det i division 2-serierna. På sin höjd sällsynt tv-bevakning. Ingen eller liten lön. Unga spelare som inte sällan själva spelar flitigt på idrott.

ANNONS

Där behöver fotbollen och samhället ställa sig själv en enkel fråga. Behöver vi kunna spela på allt?

Idrotten och spelandet går hand i hand.

Ska man bita den hand som föder en?

Såga av grenen man sitter på?

I det här fallet, på den här nivån, tycker jag det. Det finns väldigt få argument för att Sävedalens matcher, eller någon annan medelstor förening som inte är rakt igenom professionell, ska finnas på spelutbudet. Varken hos ett statligt eller ett privat spelbolag. Staten kommer få sina skatteintäkter ändå, spelbolagen sina vinster.

Stoppa spel på alla serier som inte rankas som professionella. Jag parafraserar det Håkan Sjöstrand sa för två år sedan.

Vi vill inte veta av er i svensk amatörfotboll. Ni är inte välkomna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS