Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roberto Vacchi kommer att höras mest i Discoverys OS-sändningar. 20 skid- och skidskyttetävlingar väntar kommentatorn.

Vacchi kommer att höras mest i OS

Hans röst kommer att höras mest under vinter-OS. 20 tävlingar på 16 dagar innebär hektiska veckor för Roberto Vacchi.

Det låter som en cykeltävling.

Men det är Roberto Vacchis kommentatorsschema i Pyeongchang.

Cykelprofilen har kommenterat flera vinter-OS förr. Men aldrig på plats. Förrän nu. Och för första gången är Discovery ensamt om sändningsrättigheterna.

- Nu blir det en helt annan publik för min del. En mycket, mycket större publik. Helt klart en nivå upp. Det känns inspirerande, säger han.

Hektiskt

Erfarenheten av att kommentera otaliga cykeltävlingar, som treveckorsloppet Tour de France, blir värdefull.

- Jag har kommenterat mycket fler timmar än så här. Men nu blir det ett avgörande med medaljer varje dag.

Längd har han gjort förr. Men skidskytte är nytt. Enda uppvärmningen blir några tävlingar i världscupen.

- Jag är lite spänd på att man ska hinna med att se allt. Det är ju både skyttet och liksom själva "range time" när de kommer in på vallen och åker ut på vallen och hur lång tid det tar. Och sedan att ha koll på tävlingen och se tendenserna med tid och avstånd, placeringsförändringar och hur det går för svenskar.

"Splitvision"

TT: Finns det likheter mellan cykelspurter och skyttedelen i kommenteringen?

- Ja. Och splitvision har jag ju. Däremot gäller det att sätta orden på rätt ställe under själva kommenteringen.

17 februari ser på förhand ut att bli den, i alla fall tidsmässigt, mest pressande utmaningen. Damernas längdstafett startar 10.30 följt av skidskyttedamernas masstart 12.15.

- Där vet vi att det är supertajt. Vi har rekat och det är jättenära mellan kommenteringsstationerna, så det blir inget problem. Däremot blir det ju en omladdning.

"Lite gapig"

Att ladda upp brukar inte vara något problem. Inlevelsen är kanske Vacchis främsta kännetecken och har gjort honom populär hos tv-publiken i framför allt Eurosports cykelsändningar.

Han kommer inte bara höras mest i OS, kanske även låta högst.

- En del tycker att jag är lite gapig och andra tycker det är alldeles lagom. Sedan finns det de som tycker det är fantastiskt, min morsa till exempel skulle aldrig klaga på mig, skämtar han, och konstaterar:

- Alla gillar inte allt. Så är det bara.

Under sin långa tid på Eurosport har kommenteringen ofta gjorts från ett bås på kontoret eller hemma i studion i Borlänge. Skid-VM tidigare i år kommenterade han i Lahtis och kände hur "man åker med" av stämningen på läktarna.

Risken att "övertagga" på plats är han medveten om.

- Man kan inte börja på 100, för då har man ingenting mer att ge. Det ska vara skillnad när det är 100 meter kvar och när det har körts 100 meter. Där måste man akta sig så att man inte slits med i det här trycket som kan vara.

Förberedelse, kommentering, förberedelse, sova. Så tror Vacchi att hans OS-dagar kommer att se ut.

- Ett ganska trist liv på så sätt. Men jag tror inte att jag kommer att få långtråkigt. Det blir så jäkla intensivt. Jag kommer inte drabbas av hotelldöden direkt.