Åklagare Rikard Darell anser att straffvärdet är tre år.
Åklagare Rikard Darell anser att straffvärdet är tre år.

Våldtäktsåtalad spelare kvar i häktet

Den allsvenske fotbollsspelare som åtalats för våldtäkt mot barn ska stanna i häktet i väntan på dom. Åklagaren anser att straffvärdet är tre års fängelse, men han kan tänka sig ett kortare straff, bland annat eftersom en fällande dom skulle påverka spelarens karriär.

ANNONS
|

Åtalet gäller att han ska ha haft sex med en minderårig flicka vid två tillfällen, i september 2016 och i juni 2017. Men han nekar till brott.

- Jag menar att han har haft samlag med målsäganden och jag påstår att det är att bedöma som våldtäkt mot barn. I den första åtalspunkten är det frivilligt från målsägandens sida, men jag anser inte att den omständigheten är tillräcklig för att bedöma det som mindre allvarligt, säger åklagare Rikard Darell.

ANNONS

"Trängd situation"

Vid det andra tillfället som spelaren åtalats för var det inte frivilligt på samma sätt, enligt åklagaren.

- Det är ingen frivillighet där, utan hon underkastar sig hans vilja i en trängd situation.

Den åtalade nekar helt och hållet och hans försvarsadvokat hade begärt att han skulle släppas fri i väntan på domen, som kommer den 8 juni.

Försvarsadvokat Mikael Sundman anser att den avgörande punkten i rättegången är att flickans ålder inte är bevisad.

- Därför faller hela gärningspåståendet. Vet man inte åldern så kan man inte påstå att det skulle vara sex med en underårig, säger han.

Han anser också att fotbollsspelaren lyckats bevisa att han inte hade någon anledning alls att tro att flickan skulle vara under 15 år.

"Finns ett födelsebevis"

Åklagaren underkänner försvarssidans ifrågasättande av vilken ålder flickan har. Hennes familj har inte haft någon anledning att ljuga om hennes ålder, anser han.

ANNONS

- Det finns ett födelsebevis och jag har hört hennes mamma, som rimligen är den enda som kan känna till hennes ålder, säger han.

Han anser sig ha bevisat att spelaren var medveten om flickans ålder, eftersom hon skrivit till honom att hon var 14 år.

Under rättegången har åklagare Rikard Darell också lagt fram uppgifter om ett "uppläxningssamtal" som spelarens dåvarande klubb ska ha hållit med honom.

- Endast två månader innan åtalspunkten ett så har han fått ett uppläxningssamtal i princip, att det är helt oacceptabelt att man har kontakt med en underårig, säger åklagaren.

Han konstaterar att det inte var något som hindrade spelaren från att ha sex med flickan.

Försvarsadvokaten vill inte kommentera åklagarens uppgift om ett "uppläxningssamtal".

TT

ANNONS