Våldet minskar kring fotbollsmatcher

Thomas Rasmusson har varit supporterpolis sedan 2001 och har sett det mesta när det gäller fotbollsrelaterade brott. Han kan inte minnas när hans jobb senast var så enkelt som det varit den här säsongen.
– Det har varit oerhört lugnt för vår del, säger han.

ANNONS
|

Göteborg har tre dedikerade supporterpoliser, varav Thomas Rasmusson är den mest erfarna. Han rör sig ständigt i supportermiljöer och har genom åren skaffat sig en personkännedom som gör att han i dag känner igen de flesta så kallade risksupportrarna. Om någon som har fått tillträdesförbud skulle dyka upp är det supporterpolisens uppgift att hålla dem borta från arenan, och Rasmusson säger sig kunna peka ut de 31 som i dag har tillträdesförbud.

– Ja, det är ju min uppgift, säger han.

LÄS MER:Fotbollssupportrarna i Göteborg som har tillträdesförbud

Thomas Rasmusson tror att tillträdesförbuden är en orsak till att våldet kring matcher minskat de senaste åren. Det är betydligt lugnare både inne på arenorna och utanför jämfört med några år tillbaka, då rubriker om sammandrabbningar mellan supportrar var betydligt vanligare.

ANNONS

– Ja, det har varit jättelugnt. Tar vi bort alla anmälningar som gäller pyroteknik och maskering inne på arenan så tror jag att 90 procent av alla brott försvinner. Utanför arenan har vi knappt haft några våldsbrott över huvud taget, och inga våldsamma upplopp, säger han.

Har du varit med om en så lugn säsong tidigare?

– Det vet jag inte, men jag har inte haft det så lugnt på många säsonger. Jag vet inte när det var så lugnt senast. Annars har det alltid varit något. Vi hade polacker som var här och bråkade två år i rad, och förra året var det djurgårdare i konfrontation med blåvita på Östra hamngatan. Någon sådan situation har vi inte haft på hela säsongen. Så det har varit oerhört lugnt för vår del.

LÄS MER:Blåvitt säkerhetschef: Supportrarna har visat en mognare sida

Tillträdesförbud effektiva i Göteborg

Rasmusson menar att nyckeln är att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, med rätt resurser. Och uppenbarligen har man lyckats, trots att bemanningen vid en högriskmatch är lägre i dag än för fem år sedan.

– Utan att ha säkra siffror, så har det nog tagits bort en tredjedel åtminstone. Och tittar man längre bak så var vi ännu fler. Nu fokuserar vi mer på att ha resurser på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Det är ett inriktningsbeslut från myndigheten att vi inte kan lägga så mycket resurser. Det finns särskilt utsatta områden i staden, det finns ett antal ouppklarade mord, vi har öppen narkotikaförsäljning runt hela Nordstan. Så det är en prioriteringsfråga också, säger Rasmusson.

ANNONS

Han menar att tillträdesförbud är extra effektiva i Göteborg, eftersom man har en särskilt tillsatt utredare, samt två åklagare som snabbt hanterar ärendena och kan ålägga personer med förbudet.

– Utan att slå oss för bröstet allt för mycket så finns det ingenstans i Sverige där det går så snabbt att utfärda ett. Vi har en ambition att det ska vara klart på 14 dagar.

IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlenius menar att supporterrörelsen mognat, och att det finns en större förståelse för hur klubben och polisen jobbar i dag. Klart är att bråken minskat, och att det förmodligen är säkrare än på länge att gå på fotboll.

– Och det kan ju bero på att vi under många år jobbat gränssättande med lagföring och tillträdesförbud mot dem. Så några av dem kanske tänker till en extra gång innan stubinen tar slut, säger Rasmusson.

Vill ha bättre dialog

IFK Göteborgs SLO Christopher Lindahl menar att relationen mellan polis och klubb är bra, men att det finns saker att förbättra när det gäller relationen mellan polis och supportrar.

– Tyvärr fungerar inte den dialogen fullt ut, men det man önskat i flera år är en evenemangspolis som ett komplement till supporterpolisen. Vi hoppas givetvis att polisen hörsammar önskemålen och tillsätter en evenemangspolis för att utveckla dialogen. I dagsläget är förtroendet för polisen från vissa håll inte på den nivån som det bör vara, säger Lindahl.

ANNONS

Han påpekar dock, precis som polisen, att antalet incidenter inom svensk fotboll minskar.

– Det är något som ofta glöms bort i diskussionen runt fotbollen där man målar ut fotbollen och klubbarna som något samhällsproblem när det i själva verket är tvärtom. Svensk fotboll gör stor samhällsnytta och där är IFK Göteborg en viktig aktör och polisen är med i dialogen och samspelar, säger Lindahl.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS