Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Växjös tränare Sam Hallam kunde glädjas åt en seger. Arkivbild.

Växjös vinnarglädje lyfte fansen

Växjö åkte till Mora och vann med 4–1. Efter matchen avslöjade tränaren Sam Hallam lagets segerrecept: Glädje och trivsel.

Växjö, hade inför den här matchen tre förluster på de senaste fem matcherna och bara gjort elva mål på hela säsongen. Sämst i SHL.

Därför blev detta en seger som betydde så mycket lättnad och en vändning för Växjö. Då utspelades märkliga glädjescener när hela Växjös lag, i glädjeyra efter matchen, tackade de två tillresta Växjöfansen på bortastå: Thomas och Pernilla Hammarberg.

Två fans som haft det jobbigt den senaste tiden.

- Det har varit fruktansvärt när Växjö förlorat på det här viset. De har presterat, men inte gjort mål, säger Thomas Hammarberg.

- Den här segern var förlösande. Nu vill jag hälsa till Sam Hallam och hans lag att fortsätta på det här viset, tillägger Pernilla Hammarberg och berättar att det minsann fanns ytterligare fyra diskreta Växjösupporters i arenan.

Fans-engagemang

Sam Hallam skrattar hjärtligt när han får hälsningen.

- Jag såg dem före matchen och hoppas de gladdes i dag. Samtidigt måste vi nog bredda vår fanbase så att det blir några fler Lakers-fans även i Dalarna, säger Hallam med ett leende, men blir allvarlig.

- Jag förstår om våra fans haft det jobbigt den senaste tiden. Känslorna efter varje match går mer upp och ner jämfört med oss i laget. Så är det. Vi har tidigare gått fram som en maskin i SHL och vunnit guld. Många tror att detta är ett normaltillstånd. Därför har jag varit mer förberedd att det kan gå tungt ibland.

Hallam fortsätter:

- Jag har varit lugn eftersom vi spelat bra, men det har inte blivit några mål. Där har vi problemet. Det är också något som jag får ta på mig.

Sam Hallam berättar om målvakts- och försvarsspelet som varit intakt inför den här säsongen samtidigt som det skett mycket tid att forma anfallsspelet efter lagets nya förutsättningar.

- Det är möjligt att jag drivit den linjen med anfallsspelet för mycket och att det har tagit bort för mycket kreativitet hos spelarna. Det har kanske blivit för mycket tänkande och för lite spontanitet i spelet med puck. Men målet är att sätta en standard som är hög.

Mot Mora lossnade det för Växjö som dominerade matchen från första till sista nedsläpp. Laget hade ett försvar av betong och ett vasst anfall. Fyra mål, där bland annat Janne Pesonen gjorde två av dem, skapade mycket självförtroende inför det tunga spelet i november.

Skador i Mora

I Mora var det tvärtom. Detta var lagets sämsta match på länge. Spelarna saknade den kraft och energi som varit en framgångsfaktor. När dessutom Alexander Hilmersson försvann innan matchen och Sebastian Hartman under matchen – båda på grund av skada – gjorde inte saken bättre för Mora.

- Det är tunga pjäser som är starka som kan vända och vrida. Just nu vet jag inte hur det är med dem, säger Moras tränare Mats Lusth.