Växjös Elias Pettersson slår in det avgörande målet mot Malmö liggande i luften.

Växjö klart för SM-final

Växjö är klart för SM-final i ishockey sedan man vunnit fjärde raka semifinalen mot Malmö. Poängkungen Elias Pettersson avgjorde i förlängningen med sitt 2–1-mål.

|

I fjol slog Malmö ut seriesegraren Växjö i kvartsfinal.

I år fick Växjö revansch i semifinal. Det blev fyra raka segrar – 3–2, 3–0, 3–1 och så 2–1 efter förlängning.

Och det var grundseriens poängvinnare Elias Pettersson som avgjorde i den fjärde matchen, precis som han gjorde i den tredje i fredags.

- Jag missade många lägen tidigare i matchen och sparade målet till rätt tillfälle, säger Pettersson, som rundade Malmö-målvakten Jonas Gunnarsson och slog pucken i mål efter tio minuters spel i förlängningen.

Alla matchens mål kom i numerära överlägen.

Först var det Växjös Dennis Ramussen som slog in pucken framför mål, en puck som styrdes in i mål av en Malmö-spelare.

Ett par minuter senare, i första perioden, satt två Växjö-spelare i utvisningsbåset. Då kom Malmö-kvitteringen genom Nils Andersson.

Målvakten skadad

I mittperioden fick Växjö två spelare skadade. I första minuten fick Linus Fröberg lämna isen efter att ha landat olyckligt med huvudet före efter en tackling. Och knappt fem minuter senare tvingades man byta målvakt sedan Viktor Fasth snubblat på Daniel Rahimis skridsko och fallit handlöst och slagit i bakhuvudet. Viktor Andrén tog över burväktandet.

I den tredje perioden försökte Malmö trycka på för att få till det viktiga segermålet för att förlänga semifinalserien, men Växjö försvarade sig bra.

I förlängningen tog Växjö initiativet. Och när Malmö fick Rhett Rakhshani utvisad kom målet efter 9.55.

- Vi krigade som fan, men räckte inte till. Växjö är ett väldigt bra lag så det är bara att gratulera, säger Malmös kapten Fredrik Händemark till C More.

- Vi går kort om folk och har backar som spelar forward. Växjö har en bredare och bättre trupp.

"Ser fram emot det"

Elias Pettersson vann poängligan under sin allra första SHL-säsong. Och nu får han spela final också.

- Det ser jag fram emot grymt mycket. Det är det här vi har spelat för hela säsongen. Men det är fortfarande minst fyra matcher kvar tills vi är där vi vill vara, säger Pettersson.