Roman Horák, Kris Versteeg och Tuomas Kiiskinen i Växjö kan jubla åt kvartsfinalsavancemanget i SHL-slutspelet.

Växjö klart för kvartsfinal: "Bara början"

Växjö tog en ny seger efter 4-2 borta mot Örebro – och de regerande mästarna är klara för kvartsfinal i ishockeyns SM-slutspel. Även den här gången var det förstakedjan med tvåmålsskytten Kris Versteeg som blev skillnaden.

|

- Det här är bara början. Jag tror och hoppas att vi vinner guldet till sist, säger matchhjälten Kris Versteeg till TT.

I lördags vände Växjö till seger i Vida arena i den första åttondelen mot Örebro då stjärnvärvningen Kris Versteeg satte det viktiga 2–2 målet – före avgörandet i förlängningen. Och på måndagskvällen stal alltså den 32-årige kanadensaren showen igen – med två nya slutspelsmål och totalt fyra poäng (2+2). Och det innebär att smålänningarna är klara för kvartsfinal mot Luleå då det är först till två segrar som gäller i åttondelsserien.

- Det känns som en stor seger för oss. Jag tycker absolut att Örebro har varit ett av de bästa lagen i ligan på slutet. Vi har haft två svåra matcher nu, men vi hittade vägar att vinna.

"Gör det enkelt för mig"

Så sent som i februari gjorde Växjö klart med tvåfaldige Stanley Cup-mästaren Kris Versteeg som noterat hela 358 poäng på 643 NHL-matcher. Men nu är han alltså på väg att göra stor succé i Växjö och forwarden är noga med att hylla sina nya kedjekompisar Roman Horak och Tuomas Kiiskinen.

- De är båda väldigt smarta spelare som jobbar hårt och gör det enkelt för mig i många lägen, säger Versteeg.

Men det var Örebro som inledde målskyttet. Efter drygt fem minuter skickade Rodrigo Abols in en utmärkt passning till poängbacken Nick Ebert som i sin tur tryckte in första målet bakom gästernas målvakt Viktor Fasth i powerplay. Lite senare kvitterade forwarden Tuomas Kiiskinen i öppet mål, vackert framspelad av Kris Versteeg efter en spelvändning.

Klapp-klapp-spel

Och efter halv matchen klev Växjös förstakedja med Kris Versteeg, Roman Horák och Tuomas Kiiskinen fram på allvar. Först visade trion upp ett läckert klapp-klapp-spel i en snabb spelvändning och Roman Horák satte till sist 2–1 förbi Örebromålvakten Jhonas Enroth. Och kort därefter gjorde Kris Versteeg sitt första mål för kvällen när han ökade på ledningen till 3–1 i powerplay.

- Jag hade några lägen i första perioden så det kändes skönt att sätta den där, säger Kris Versteeg och ler brett.

Åtta minuter in i tredje perioden reducerade sedan Shane Harper till 2–3 efter en fin soloprestation – men bara några sekunder senare satte Kris Versteeg sitt andra mål när han tryckte in slutresultatet 4–2.

- Riktigt bra förarbete av (Tuomas) Kiiskinen. Jag fick pucken på klubban och sköt direkt från nära håll.