Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Ståhl blev historisk när han kastade fyra kast över 70 meter under Grand Prix i Varberg den 15 juli 2019.  Bild: KRISTER ANDERSSON
Daniel Ståhl blev historisk när han kastade fyra kast över 70 meter under Grand Prix i Varberg den 15 juli 2019. Bild: KRISTER ANDERSSON

Världsstjärnorna på plats i Göteborg under friidrottens Folksam Grand Prix

Daniel Ståhl, Lovisa Lindh och Michel Tornéus är några av namnen som finns med när Folksam Grand Prix kommer till Slottsskogen i Göteborg den 16 augusti.
– Publiken kan vänta sig väldigt bra resultat av våra svenska friidrottare, säger Niklas Wallenlind, friidrottschef hos Göteborgs friidrottsförbund.

Den 16 augusti går friidrottens Folksam Grand Prix av stapeln på Slottsskogsvallen i Göteborg. I år kommer flera stora friidrottsstjärnor vara på plats för att vässa formen inför VM i Qatar. Några av namnen som finns med i startlistorna är Daniel Ståhl, Lovisa Lindh och Andreas Kramer. Dessutom kommer Michel Tornéus som avslutar karriären efter denna säsongen att göra en av sina allra sista tävlingar.

– Publiken kan vänta sig väldigt bra resultat av våra svenska friidrottare. Förhoppningsvis kan det bli några världsresultat. Några riktiga spetsresultat internationellt kan man vänta sig och så riktigt fina tävlingar av svenskar, säger Niklas Wallenlind.

Daniel Ståhl som har svenskt rekord i diskus kastade i senaste GP-tävlingen hela fyra kast över 70 meter. Något som gjorde honom historisk.

– Vad jag förstod så har det aldrig hänt i världshistorien så det kommer bli väldigt kul att se på nära håll. Det är en höjdare, säger Niklas Wallenlind.

Ståhl kommer till Slottsskogsvallen för att utmana Wolfgang Schmidts banrekord från 1978 på 67,94 meter.

– Vi är ju klart i farozonen, i nästan varje tävling har han legat över 68 meter, så det finns stora möjligheter för rekord.

Ullevilöperskan Lovisa Lindh som har banrekordet på 800 meter jagar fortfarande kvalgränsen till VM. I sin senaste tävling gjorde hon sitt bästa lopp på två år när hon sprang på 2:00.72, endast tolv hundradelar från kvalgränsen.

Sista tävlingen i Göteborg

Michel Tornéus som är en av Sveriges stora friidrottsprofiler meddelade i mitten av juli att han kommer att avsluta sin längdhoppskarriär efter säsongen 2019. På Slottsskogsvallen i Göteborg gör han en av sina allra sista tävlingar.

– Det är sista gången han tävlar på Slottsskogsvallen så det blir ett sätt att ta farväl av Göteborgspubliken. Det kommer bli högtidligt.

Här är göteborgarna som tävlar i Slottsskogen under Grand Prix:

Lovisa Lindh

Andreas Kramer

Tilde Johansson

Carl Bengtström

Grenar:

Herrar: 100m, 800m, 1500m, 400m h, Stavhopp, Längdhopp, Diskus

Damer: 400m, 800m, 3000m, 400mh, Längdhopp, Kula, Slägga

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.