Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Världsseglingarna i Marstrand kan bli fristående tävling

Göteborgs Kungliga Segelsällskap har arrangerat seglingstävlingarna i Marstrand i över 20 år. Nu är en förändring på gång, eftersom världstouren är under försäljning, som kan innebära att tävlingen blir fristående.
– Vi tror att vi fortfarande kan vara intressanta som tourtävling, men Marstrand som ensamt event är också intressant, säger Thomas Rahm, klubbdirektör i GKSS.

Marstrand är känt bland seglare som en av världens bästa arenor. Med sin unika närhet till publiken lockar GKSS Match cup Sweden många tusen besökare varje år. GKSS, med hemmahamn i Långedrag och med en filial på Marstrand, har arrangerat seglingar på ön i över 20 år. I många år har Marstrand varit en av deltävlingarna i världstouren, men nu kan det bli ändring.

Anledningen till det är en pågående affär mellan Hönöbaserade företaget Aston Harald Composite, som äger världstourtävlingen nu, och det Asienbaserade företaget C-shine.

LÄS MER: Världstouren i match racing under försäljning – finalen ställs in

Thomas Rahm vill, så fort affären är klar, föra en dialog med de nya ägarna för att bestämma framtiden för deltävlingen.

– Eftersom affären inte är slutförd är det fortfarande hypotetiska frågor. Vi vill absolut tillhöra världstouren men Marstrand som ensamt event är också intressant för världsseglare, och det är viktigare än att tillhöra World match racing tour, säger Rahm.

"Inget hugget i sten"

– Vi vet att det finns andra tävlingar som konkurrerar med World match racing tour och som också vill få in Marstrand, bland annat Super League.

Om försäljningen av världstouren går igenom som planerat öppnar det upp för deltävlingarna att själva bestämma vilka båtar man ska segla med vilket är positivt, menar Rahm.

– Vi är öppna för det men i nuläget ser vi seglingen i M32-båtar. Men inget är hugget i sten. Jag tror att tävlingen i sig mår bra av att man inte låser sig vid samma klass för länge.

Den som är orolig för att Marstrand som seglingstävling ska försvinna, kan dock sluta oroa sig. Där ger Thomas Rahm lugnande besked.

– Det behöver man absolut inte vara orolig för. Den har funnits länge och intresset är fortfarande stort. Vi vill fortsätta vara en folkfest.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.