Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tyson Fury, efter att ha återtagit WBC-bältet från Deontay Wilder i februari 2020. Bild: Isaac Brekken
Tyson Fury, efter att ha återtagit WBC-bältet från Deontay Wilder i februari 2020. Bild: Isaac Brekken

Världsmästaren: ”Jag ville inte leva längre”

Tyson Fury har varit på botten och vänt.
Världsmästaren i tungviktsboxning berättar om den psykiska ohälsa som var nära att kosta honom livet.

Deontay Wilder hade tagit 42 vinster i sin karriär, 41 hade kommit via knockout och han hade aldrig förlorat när han ställt sig i ringen. På andra sidan i titelmatchen i tungvikt stod Tyson Fury.

Den 23 februari i år tog engelsmannen tillbaka titeln som världsmästare i tungviktsboxning och WBC-bältet.

– Kungen är tillbaka, sa Tyson Fury efter vinsten.

Tyson Fury, gjorde storstilad entré inför mötet med Deontay Wilder den 22 februari 2020. Bild: Isaac Brekken
Tyson Fury, gjorde storstilad entré inför mötet med Deontay Wilder den 22 februari 2020. Bild: Isaac Brekken

Och tillbaka var han. 31-åringen har tidigare berättat om att han gått igenom en svår depression där han missbrukade både alkohol, narkotika och mat. Att han då två år senare skulle ta mästarbältet var det få som hade kunnat tro.

Nu öppnar han upp sig än mer om depressionen och missbruket som var nära att kosta honom hans liv.

LÄS MER: Furys galna viktminskning – tappat 57 kilo

”Allt jag kunde tänka på var döden”

På sin Instagram skriver Tyson Fury om hur han varit nere på botten och vänt.

”Det var en tid, för inte allt för länge sedan, när jag mådde så dåligt att det enda jag kunde tänka på var döden och att jag inte ville leva.”

Tyson Fury fortsätter:

”Nu, två år senare, älskar jag mitt liv och lever hälsosamt och har nått höjdpunkten inom sport igen. Det visar på att oavsett hur dåligt saker än går måste du fortsätta. Det kommer bli bättre, jag lovar dig. Du kan då ditt liv tillbaka. Sök hjälp omedelbart”

Ny match i höst

Ytterligare en duell mellan Deontay Wilder och Tyson Fury var planerad i sommar men ställdes in på grund av corona.

Det tredje mötet tungviktskämparna emellan kommer att hållas senare i höst.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Om du eller någon du känner mår dåligt är det bra att ha någon att prata med. Det finns flera hjälplinjer och stödsajter som man kan vända sig till för att få hjälp och råd.

Mår du själv dåligt? Eller är du orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt? Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Men det finns även flera hjälplinjer och stödsajter som man vända sig till om man själv eller någon man känner mår dåligt.

Här följer några av de alternativ som finns:

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 och 15. Mer information finns på www.mind.se.

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns att nå på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 och 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14–21. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08-34 58 73 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19–22. Mer information finns på www.spes.se.

1177 VÅRDGUIDEN

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

KYRKANS SOS

Telefonjouren som nås på 0771-800 650 är öppen vardagar mellan 13-21 och lördag-söndag mellan 16-21. Linjen är bemannad av volontärer och är öppen för alla. De driver även webbtjänsten SOS-brevlådan som nås på www.kyrkanssos.se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.