Ingen publikfest i Sandviken.
Ingen publikfest i Sandviken.

Världsklass på isen – inte på läktaren

Det har knappast varit någon publikfest under bandy-VM i Sandviken. Men det beror förstås på vad man jämför med.

ANNONS
|

Klart är att förhoppningarna på bandy-VM i Sandviken varit höga. Arrangören har budgeterat med 27000 sålda biljetter, vilket nu blir tufft med tanke på att VM-premiären Sverige–Finland lockade 2023 och stormatchen Sverige-Ryssland bara 1909 personer.

Lägg sedan till en oväntad semifinal mot Norge och ett gäng matcher runt 300 åskådare och det är lätt att skrika om fiasko.

Daniel Andersson tycker att det är hårda ord.

- Jag tycker det har varit lite förnedrande med allt som skrivits på andra håll om det här. Vi gör allt vi kan, satsar hårt på en idrott samtidigt som vi har civila yrken vid sidan om och vi visar upp bandy av världsklass. Men intresset för internationell bandy är ju inte så stor. Jag tycker det är märkligt, för jag känner mig oerhört stolt varje gång jag tar på mig landslagströjan, men det är den verklighet vi lever i, säger han.

ANNONS

Tomt i Ryssland

Jämför man med tidigare turneringar så har Andersson en stor poäng.

Det är svårt att jämföra publiksiffror, eftersom de ofta är friserade/rena fantasier, men på rysk mark har det egentligen enbart varit mycket publik i Kemerovo 2007 och i Chabarovsk 2015, annars har det varit ett hundratal tappra på läktarna. I Sverige blev det lyckat i Vänersborg 2013, med sammanlagt 35767 personer, i snitt 1788 åskådare per match, men då var hallen ny och matchen mot Ryssland på Heden i Göteborg lockade storpublik.

VM-generalen Magnus Roos är inte orolig, trots det sparsamma intresset från Sandvikenborna.

- I bandykretsar är man lite kräsen. När vi pratat med Västerås SK och Villa-Lidköping, till exempel, så säger de att de kommer till helgen. Vi förväntar oss mycket mer folk då, säger Roos.

Mindre defensiv

Vad kan man då göra åt själva produkten, åt det rent sportsliga?

Är bandyn på väg åt fel håll?

- Bandyn i elitserien har blivit för defensiv och taktisk, säger till exempel Andreas Bergwall.

ANNONS

- Det är sällan du ens ser någon på andra sidan av mittlinjen när de försvarar sig. Jag säger inte att det är tråkig bandy att spela i elitserien, men den är nog tråkig att titta på.

Erik Säfström tycker att jobbet måste grundläggas tidigare.

- Ja, det är jätteviktigt att ungdomslagen inte tittar på A-lagen och lär sig av dem. När man är ung tycker jag själva vitsen är att man ska tuta och köra. Man måste tillåta mer misstag, och på så vis få fram mer tekniska spelare. Det gör ju bandyn roligare också, säger han.

ANNONS