Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peder Fredricson – en av stjärnorna som inte tävlar i Scandinavium.  Bild: Anders Bjurö/TT
Peder Fredricson – en av stjärnorna som inte tävlar i Scandinavium. Bild: Anders Bjurö/TT

Världscupfinalerna i Göteborg ställs in

Gothenburg horse show ställs sannolikt in – och det blir inga världscupfinaler i Scandinavium. Orsaken är det så kallade abortviruset som slagit hårt mot hästarna.
– Blir tävlingsstoppet långvarigt kan det få sportsliga konsekvenser, vi har ju ett OS som vi hoppas på, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten för hopplandslaget.

Beskedet på fredagseftermiddagen var inte helt oväntat men slog ner hårt hos arrangören.

– Det var kanske inte den fredagen som man såg framför sig när man vaknade. Personligen är jag givetvis väldigt besviken, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg horse show, GHS.

Klart är att det de planerade världscupfinalerna i hoppning och dressyr ställs in, för andra året i rad dessutom, något som aldrig hänt tidigare.

LÄS MER: Fyra hästar döda efter virusutbrott i Valencia

Oklart vad som händer med evenemanget

Den exakta konsekvensen för GHS är dock oklar.

– Vi hade ett möte med internationella ridsportförbundet på fredagseftermiddagen där de förklarade att det internationella tävlingsstoppet i Europa till och med den 11 april.

Betyder det att GHS ställts in?

– Jag kan inte svara på det ännu, vi har inte hunnit samla tankarna kring det. Vi behöver mer tid att prata internt.

Kan det bli aktuellt att skjuta fram evenemanget?

– Just nu kan jag kan varken säga det ena eller det andra. Vi har inte hunnit göra någon konsekvensanalys än. Jag får komma tillbaka till det, vi fortsätter diskussionerna på måndag. I det här läget är det inte mer bråttom än så, säger han.

Viruset bröt ut i Spanien

LÄS MER: Bohus Cup inställt igen – oklart om lagen får tillbaka pengarna

Sedan tidigare har ett Internationella ridsportförbundet, FEI, utfärdat ett tävlingsstopp med anledning av utbrottet av det fruktade arbortviruset (EHV-1). Vid ett extrainsatt möte på fredagen beslutade FEI att förlänga stoppet ytterligare några veckor vilket alltså innebär att vc-finalerna drabbas.

Viruset bröt ut i Spanien och har sedan dess spridit sig runtom i Europa. Viruset har beskrivits som corona för hästar och kan orsaka förkylning, men också plötslig kastning (missfall) hos dräktiga ston.

– Hästarna kommer i första hand, så är det förstås. Men givetvis är jag väldigt besviken. Vi har jobbat hårt för att genomföra de här finalerna som vi tror är väldiga viktiga för sporten under pandemin. Sen har det tillkommit ett annat virus som ställer till det..., säger Tomas Torgersen.

LÄS MER: Sef vill se mer generöst publiktak

Förbundskapten Henrik Ankarcrona hoppas fortfarande på OS. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Förbundskapten Henrik Ankarcrona hoppas fortfarande på OS. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Toppryttarna såg fram mot finalen

För de svenska toppryttarna, Patrik Kittel och Antonia Ramel i dressyr och Peder Fredricson och Henrik von Eckermann i hoppning, var förstås finalerna på hemmaplan en riktig godbit att se fram mot, liksom för förbundskaptenerna.

– Klart att det är trist, men man ska givetvis inte ta några risker. Viruset är inte under kontroll – det är det vi får gå på, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten för hopplandslaget.

LÄS MER: Ett år med corona – Anders Tegnell blickar hellre framåt än bakåt

Under tävlingarna i Scandinavium var tanken att han skulle få se sina världsstjärnor i aktion – men även ytterligare elva svenska toppryttare (ännu inte uttagna) som skulle få chansen att mäta sig internationellt.

Nu blir det inte så.

– Att planerna ändras är inget nytt, det börjar vi bli vana vid, det är bara att ta nya tag. Men det är klart – blir tävlingsstoppet långvarigt kan det förstås få konsekvenser eftersom varken ryttare eller hästar får tävlingskänslan. Och det är fortfarande så att vi verkligen hoppas på att OS blir av – det är dit vi siktar, säger Henrik Ankarcrona.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.