Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kim Ekdahl Du Rietz känner den norske världsstjärnan Sander Sagosen väl.

"Världens bäste" hotet mot svensk lagmaskin

För att nå VM-semifinal räcker det med att slå Norge. Men då behöver Sverige få stopp på superstjärnan Sander Sagosen.

Sveriges VM har så här långt handlat mycket om den starka bredden i truppen. I stort sett varje match har haft en ny hjälte och när tunga spelare som Jim Gottfridsson och Jesper Nielsen skadade sig inför mötet med Tunisien klev andra fram och tog större ansvar.

När det gäller Norge handlar det däremot oftast mest om en spelare: Sander Sagosen, den 23-årige mittnian och playmakern som till vardags hör hemma i Paris Saint-Germain.

"Har inte superstjärnorna"

Svenske klubbkamraten Kim Ekdahl Du Rietz har under hösten imponerats enormt av Sagosens storspel. På måndagskvällen visar det sig om den svenska lagmaskinen kan få stopp på den norske giganten, likt Danmark i onsdags gjorde livet surt för Sagosen – och därmed också Norge.

- Kollar man på den matchen så tar det 45 minuter innan han gör sitt första mål. När man tänker på Norge så är det Sander som jag och många andra tänker på, kanske tillsammans med Bjarte (Myrhol) i mitten, säger Ekdahl Du RIetz.

- När man ser på vårt lag i stället finns ingen som har utmärkt sig på det sättet hittills. Man vet att spelare kan falla ifrån och man vet att det finns någon annan som ersätter, vi har inte de här superstjärnorna som Danmark (Mikkel Hansen) och Norge har.

"Mer att ge"

29-årige Kim Ekdahl Du Rietz gjorde landslagscomeback lagom till VM och spelar sitt första mästerskap på fem år. Vänsternian har tagit ett stort ansvar i försvaret, men inte varit lika bidragande när han har fått speltid i anfallet.

- Det är klart att jag känner att det finns mer att ge, säger han.

- Men när jag tänker tillbaka har jag knappt haft något kontinuerlig anfallsspel på ett och ett halvt år. Det glömmer jag kanske av ibland, när jag tänker på vilka krav jag och omgivningen har på mig själv.

När VM går in i på sista veckan har Sverige redan spelat sex matcher och det känns i både kroppen och skallen, menar Kim Ekdahl Du Rietz.

- Man måste göra någon avvägning och i vissa matcher försöka hålla huvudet lite lugnare, för att få någon slags mental vilodag och sedan veta vilka matcher man måste lägga krutet på.

- Vi har fortfarande de viktigaste matcherna – förhoppningsvis fyra – framför oss, mot det absolut tuffaste motståndet. Det är klart att vi har haft tuffa matcher hittills, men det kommer vara en betydande kvalitetsskillnad på de lag vi har mött och de lag vi ska möta.

Sverige säkrar en semifinalplats vid seger mot Norge, som däremot inte har råd att förlora.