Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Philip Trollér: Väntat – men fegt – beslutat av Svenska handbollförbundet

Allsvenska serievinnarna flyttas upp, kvalen ställs in och inga mästare koras. Besluten från Svenska handbollförbundet var väntade och delvis rimliga – men också fega.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Exceptionella tider kräver exceptionella lösningar.

Så tänker inte Svenska Handbollförbundet. Åtminstone inte fullt ut.

I början av veckan kom beskedet att slutspelen i SHE och Handbollsligan ställs in och så även slutomgången av seriespelet på herrsidan.

Ett klokt beslut.

Sedan dess har dock ett gäng frågor hängt i luften. Skulle serievinnarna H65 Höör och serieledarna (med en omgång kvar) Alingsås HK också utses till svenska mästare? Skulle det bli någon upp- och nedflyttning för lagen som kommit bäst i allsvenskan respektive sist i SHE och Handbollsligan? Och vad skulle hända med kvalspelen mellan de olika divisionerna?

På fredagen fick vi klarhet.

LÄS MER: Handbollförbundets besked: Inga mästare och inga kvalspel

HK Aranäs (herrsidan) och Kristianstad HK (damsidan) vann färdigspelade allsvenskan och tilldelas fullt rimligt en plats i högsta serien nästa år.

GT Söder som kom sist i en färdigspelad SHE flyttas ner, vilket också är logiskt. HK Varberg som låg sist men som hade chansen att rädda sig kvar i den slutomgång som aldrig spelades i Handbollsligan får stanna kvar – helt rätt.

Det innebär att förbundet valde att gå ifrån standardupplägget med 14 lag och i stället ha 15 lag i herrarnas högsta serie nästa år. Fingertoppskänsla.

Synd att modet stannade där.

För bakom serievinnarna i dam- och herrallsvenskan finns det sex lag (Kärra HF, Eslövs IK, IF Hallby på damsidan och Hammarby, Skånela och Amo HK på herrsidan) som har kämpat en hel säsong med att ta sig upp och som enligt det sportsliga utfallet gjort sig förtjänta av att ges möjligheten att kvala uppåt.

Förbundets beslut? Att de inte förtjänat sin möjlighet.

LÄS MER: Ilska i Kärra efter beslutet: "Inte värt någonting"

För lika klokt som det är att HK Aranäs och Kristianstad HK får gå upp och att låta HK Varberg stanna kvar, lika fegt är det att beröva dessa sex klubbar chansen att få kämpa om en plats i högsta serien.

I min bok hade det mest rättvisa varit att skicka upp allihop och samtidigt låta de sex lagen på negativt kval (Boden, Skövde, Önnereds HK i SHE och Önnereds HK, OV Helsingborg och Guif i Handbollsligan) att också få stanna kvar.

När vi inte kan spela om det – för det är inget alternativ – så kan inte förbundet bara kliva in och välja (Ja, det är faktiskt vad de gör) vilka som har rätt att spela i högstaserien och vilka som inte har det. Trots att alla de tolv nämnda lagen har precis samma rätt. Extra tydligt är det på damsidan då allt var helt färdigspelat. Alla förutsättningar fanns på bordet.

LÄS MER: Andreas Stockenberg rasande efter förbundets beslut

Och visst, det hade ställt till det att ha 18 lag i Handbollsligan nästa säsong. Det hade ställt till att ha 15 lag i SHE nästa säsong. Det hade krävts en massa extraarbete med spelscheman och tillfälliga dispenser kring arenakrav och så vidare. Det hade inte varit enkelt att få ihop det på ett bra sätt – men det hade åtminstone blivit rättvist. Det hade känts fair.

Sist: När det gäller beslutet att inte kora några svenska mästare har jag svårt att bli lika upprörd.

Jag kan på ett sätt tycka att både Alingsås och framför allt H65 Höör (eftersom SHE var färdigspelad) mycket väl hade kunnat utses till svenska mästare. När det inte går att spela ett slutspel så hade det väl varit en fin gest att belöna de som faktiskt varit bäst i grundserien på det viset.

Samtidigt: Spelets regler är att alla åtta lag som tar sig till slutspel har chansen att vinna SM-guld. Det är där det ska avgöras. Och det är dit lagen styr sina säsonger. Precis som med kvalspelet är det så spelets regler ser ut och det som är rättvist.

Att då skippa den delen och kora en svensk mästare ... det hade inte känts helt rätt. Å andra sidan tycker jag inte det är en lika stor och viktig fråga som kvalspelet, Alingsås och H65 Höör vet att det var de som var bäst när den här säsongen tog slut. Jag tror de kan leva utan att officiellt ha blivit utsedda till mästare.