Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vänstern vill bygga hall i Kviberg

Med bara dagar kvar till valet presenterar Vänsterpartiet en satsning på en ny inomhushall för innebandy, futsal och handboll i Kviberg.
– Jag vill att den ska vara på plats inom två år, säger Idrotts- och föreningsnämdens ordförande Bettan Andersson (V).
– Det låter som att hon har större omsorg för sina opinionssiffror än om vad som är bra för föreningarna, säger David Lega (KD).

Ytan framför Prioritet Serneke Arena gapar tom. Marken är avsedd för idrott och en detaljplan finns framtagen av fastighetskontoret. Nu berättar Vänsterpartiet att de vill se en kommunalt byggd och driven inomhushall för innebandy, futsal och handboll på plats så snart som möjligt.

– Vi behöver ha idrottshallar med högre publikkapacitet på strategiska platser i staden. Vi tycker att vi behöver bygga den här själva och vi behöver göra det nu.

Vänsterpartiet vill se en hall med en viss mängd fasta åskådarplatser som kombinerat med mobila läktarsektioner ska få kapaciteten att nå upp till Handbollsförbundets krav på 2500 platser.

– Det tar tid att bygga i Göteborg men jag hoppas att vi kan ta ett beslut innan jul och komma igång så snabbt som möjligt, säger Bettan Andersson.

Hallen är tänkt som ett långsiktigt komplement till den stora arena som ska ingå i arenaområdet vid Valhalla.

"Vi ska äga grundbemanningen"

Ola Serneke, som var med och byggde grannbygget Prioritet Serneke Arena, har tidigare visat intresse för att bygga en multisportanläggning i området. Men Bettan Andersson menar att hallen ska vara kommunalt byggd.

– Vi tycker att vi själva ska äga grundbemanningen i hallar i vår stad. Vi tror att det blir billigare i längden.

Har staden råd med en sådan investering?

– Jag anser att staden har det. Har staden råd att inte satsa? Vi kan inte hylla idrotten och säga att allt är fantastiskt med den och sedan inte satsa.

Om jag säger att det här känns om valfläsk såhär tätt inpå valet, vad tänker du om det?

– Jag kan förstå att du ställer den frågan. Men den här frågan har värkts fram under senvåren och sommaren utifrån det här behovet som finns. Det är nära valet men det här är inget vi har kommit på nu. De här behoven har synliggjorts mycket av idrotten det sista halvåret. Vi har haft mycket dialoger och tycker det här är ett logiskt förslag.

Varför har ni inte föreslagit detta tidigare?

– En ersättning till Lisebergshallen lades tillsammans med arenautredningen, vilket fick konsekvensen att det tog längre tid. Hade vi kört Lisebergshallens ersättning separat hade det kunnat byggas snabbare.

Har ni stöd för det här förslaget?

– Jag tror att det kan finnas stöd för att idén är bra. Det är en fråga som får diskuteras med de andra.

"Bör titta på alternativen först"

Socialdemokraternas Staffan Lindström, 1:e vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden, är positiv till förslaget.

– Det är ett jättebra förslag. Det krävs inte speciellt mycket byråkratisk krångel innan man kommer till start här. Jag tror också det är svårt att se en annan huvudman än kommunen för den här typen av anläggning, säger han.

David Lega är mer negativt inställt till att kommunen själv skulle vara ägare av hallen.

– Vi har tittat länge på möjligheten här men jag tror det finns mängder av andra aktörer som vill driva sånt här. Vi får titta på vilka som kan göra det på bästa sätt, men jag ser ingen egenvärde i att vi ska bygga det. Vi bör titta på alternativen först, säger han och fortsätter:

– Men vi behöver fler hallar i den storleken, det är jag jättepositiv till.

Hur troligt är det att ni flera partier kan komma överens om det här projektet?

– Med tanke på att jag inte hört det här förslaget och att det bara är några dagar kvar till valet låter det som att hon (Bettan Andersson) har större omsorg för sina opinionssiffror än för föreningarna. Jag tycker man ska titta på andra alternativ först. Vi vet att tennisen har jätteproblem, och sedan finns små okända idrotter som kan gagna staden via turism. Jag är inte främmande för velodrom heller.

– Det är helt oseriöst att slänga ut det här nu. Det är viktigt att göra det här tillsammans med föreningslivet. Jag är trött på att kommunen ska göra allt själva.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.