Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonna Andersson under matchen mot Kanada tidigare i våras. Arkivbild.

Vänsterfotad Andersson redo för EM

Medan stjärnorna trängs centralt är kanterna lite mer anonyma i det svenska fotbollslandslaget. Det senaste året ser Jonna Andersson ut att ha smugit till sig en startplats i sommarens EM.

I damallsvenskan har 24-åriga Jonna Andersson varit etablerad i flera år. Men i landslagsammanhang är hon fortfarande ganska ny. Debuten skedde mot Skottland i januari 2016, efter att hon blivit blixtinkallad till lägret på grund av skada på en annan spelare. Sedan dess har hon varit med på samtliga landslagssamlingar, var bland annat med och tog silver på OS i Rio de Janeiro, och har på slutet fått mer och mer speltid.

Under 2017 har Linköpingsspelaren startat samtliga landskamper som vänsterback, även om rubrikerna som oftast handlat om etablerade namn som Caroline Seger, Nilla Fischer och Hedvig Lindahl.

"Kommer spela mycket"

- Det är klart att jag fortfarande känner mig ny och har mycket att lära i den positionen. Sedan är det jätteroligt att jag får förtroende och jag försöker ta åt mig så mycket som möjligt och ta chansen. Jag krigar på varje träning för att försöka behålla platsen på planen men också i truppen, säger Andersson.

- Nu har jag varit med på ganska många läger. Jag känner mig tryggare och att jag kan vara mer delaktig i diskussioner. Där har jag ett stort eget ansvar att försöka bidra, men också att fråga och försöka göra så att folk ska förstå mig på planen.

Förbundskaptenen Pia Sundhage är tydlig med att Jonna Andersson är ett av förstavalen i backlinjen, till vänster om givna mittbacksduon Linda Sembrant och Nilla Fischer.

- Jag är glad över att vi har en vänsterback som är vänsterfotad. Vi har ju prövat högerfötter där, gjort massa spännande andra saker. Vi tänker spela Jonna Andersson väldigt mycket och vi tänker pumpa i henne en massa självförtroende, säger Sundhage.

Fortsatt i topp

Jonna Andersson kom till Linköping och debuterade i allsvenskan redan som 16-åring guldåret 2009. De första åren fick hon mest nöja sig med inhopp, men sedan 2013 har hon varit ordinarie och var med och vann guld igen i fjol.

Efter åtta spelade omgångar toppar Linköping även årets tabell, trots att nästan hälften av truppen är ny jämfört med förra året.

- Vi som är kvar har ändå haft ganska höga krav på oss själva. Vi har haft tre år tillsammans som har vart väldigt bra och slutade på topp med ett guld. Och de som har kommit in vet att de kommit till en elitmiljö och vet att vi vill vara i toppen oavsett vilka spelare vi har.