Daniel Ståhl i fjolårets Finnkampen på Stockholms stadion. Arkivbild.
Daniel Ståhl i fjolårets Finnkampen på Stockholms stadion. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Vädjar till regeringen: Rädda Finnkampen

Svenskar har alltjämt reseförbud in till Finland. Nu uppmanar Svenska friidrottsförbundet regeringen att påverka finska politiker så att svenska friidrottare kan tävla i Finnkampen i Tammerfors, enligt Dagens Nyheter.
– Det här handlar om en landskamp som är unik, säger förbundsordföranden Johan Storåkers, som undertecknat brevet, till tidningen.

ANNONS

”Vi är tacksamma om ni i era kontakter med regeringen i Finland samt andra relevanta individer och grupper kan ta initiativ som gör det möjligt för Finska och Svenska friidrottsförbundet att arrangera Finnkampen även detta speciella år”, skriver förbundet i ett brev som är riktat till bland annat statsminister Stefan Löfven (S), utrikesminister Ann Linde (S) och idrottsminister Amanda Lind (MP).

"Väldigt angelägna"

Finnkampen är tänkt att äga rum den 5-6 september i Tammerfors – men om Daniel Ståhl, Armand Duplantis, Angelica Bengtsson & Co släpps över den finländska gränsen är högst osäkert med tanke på reseförbudet in till landet.

– Finnkampen är ju världens äldsta landskamp. Så vi är väldigt angelägna om att tävlingen ska gå att genomföra. Men det hör ju ihop med hur de finska myndigheterna ser på möjligheterna för svenskar att resa till Finland, så där vill vi att våra svenska politiker påverkar sina finska kollegor, säger Johan Storåkers, ordförande i Svenska friidrottsförbundet, till DN.

ANNONS

Brevet ska, förutom till statsråden, även ha skickats till högt uppsatta politiska tjänstemän i Sverige och företrädare för Folkhälsomyndigheten.

Tagit fram hälsoprotokoll

För att garantera att tävlingen blir hälsosäker har förbundet i brevet lyft fram flera tänkbara åtgärder: coronatest av alla svenska friidrottare och tränare innan avfärd, skippa ungdomsklassen i Finnkampen och att maximalt 70 personer per dag flyger över till Tammerfors från Sverige.

– Vi har kommit långt med att ta fram ett hälsoprotokoll och anser att vi har tittat väldigt noggrant på säkerhetsläget ur ett hälsoperspektiv, säger Johan Storåkers.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS