Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utspelet: "Stäng av alla norska skidåkare i två år"

Krönikören Lasse Anrell går i Nya Wermlands-Tidningen till hård attack mot vad han kallar den "norska statsdopningen" och han föreslår att man bör stänga av alla norska skidåkare i två år för att rädda sporten.

I en krönika i Nya Wermlands-Tidningen svingar Lasse Anrell hårt mot de norska skidåkarna och förbundet efter rapporterna om att åkare tagit astmamedicin trots att de inte hade något behov av det.

Han menar att man måste sätta stopp för vad han kallar den "norska statsdopningen" för att rädda sporten.

"Den norska statsdopningen som gjorde landets åkare helt överlägsna och hotade döda sporten är en skam för Norge och för skidåkningen. Jag har egentligen bara ett förslag nu, för att rädda skidsporten; stäng av alla norska skidåkare i två år. Minst. Stäng av dem som straff och som en chans för dem att rensa upp i sitt eget träsk av astmaexpresser och medicinmän", skriver Anrell. 

Anklagar Therese Johaug

Han går även till hårt angrepp mot storstjärnan Therese Johaug, som han anklagar för att ha varit dopad.

"Sanningen är ju den att man nästan visuellt kunde se att Therese inte tävlade på samma villkor som de andra. Hon åkte med en frekvens som enbart påminde om de där kinesiska långdistansarna i friidrott häromåret som var helt överlägsna – innan de åkte fast."

Till Aftonbladet, där han var krönikör i 17 års tid, förklarar Anrell bakgrunden till utspelet.

– Jag tycker att svenska och norska journalister och skidkrönikörer har varit alldeles för mjäkiga i fallet med den norska statsdopningen, säger han till tidningen.

Norska svaret: "Det är allvarligt"

Svaret från det norska skidförbundet lät inte dröja på sig.

–  Vi noterar att Anrell kommer med odokumenterade anklagelser mot norsk längdskidåkning och beskyller namngivna utövare för att dopa sig. Det är allvarligt. Samtidigt tar vi anklagelserna knutna till medicinering i norsk längdskidåkning på största allvar och därför ska en granskningskommitté ha en full genomgång av detta, säger kommunikationschefen Espen Graff till Dagbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.