Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Östersunds lagkapten Brwa Nouri och tränare Graham Potter.

Utmaning med EL-spel i februari

I skrällarna mot Galatasaray och Paok i somras hade Östersund hjälp av att motståndarna inte var i säsong. Nu är det ombytta roller.

Som om inte klubbrankning, erfarenheter och det faktum att bara Arsenalstjärnan Mesut Özil tjänar mer än vad hela Östersunds FK omsätter per år vore nog. En ny aspekt för skrällaget från Jämtland är att man nu får spela klubbens största match i historien med 2,5 månader bakom sig i stort sett utan tävlingsmatcher.

Förra veckans cupmatch mot Trelleborg är den enda sedan Europa League-gruppspelet avslutades i december.

Nu väntar Arsenal som är mitt i Premier League-säsongen.

- Säsongen matchar inte helt, nej, men det hade vi nog fördel av i somras i stället, säger Potter.

Men Östersund har gjort vad klubben kan för att förbereda sig. Laget har använt en del av sina miljonintäkter på att köra två träningsläger i solen under vintern.

- Vi är nöjda med hur vi lyckats förbereda oss och har fått spela bra träningsmatcher mot lag som också spelar i Europa League. Men det är svårt att veta status på alla när man inte har tävlingsmatcher som under säsongen.

"Vore det största"

Att motståndet är Londonlaget Arsenal, en av världens största klubbar, gör det förstås inte enklare.

- Det är något helt annat att möta Arsenal. De kommer ju att satsa på att vinna hela Europa League tror jag. Att vinna detta vore såklart det största för oss och mig personligen, säger Potter.

Han har med sig lagkapten Brwa Nouri till presskonferensen dagens före match. Och är det någon som saknar matchvana så är det han.

Vintern blev inte som planerat för den centrala mittfältaren som fick en blödning i magen efter sin ljumskoperation och har fått vila extra mycket.

Snö vinner inte matcher

Men precis som övriga laget – knäskadade Johan Bertilsson undantagen – är han redo att ta sig an den nya utmaningen.

- Det är såna här matcher man vill spela. Varje vecka. Arsenal ser du på tv och att få mäta sig med deras spelare är något man drömt om många gånger. Vi har inte pratat om några speciella spelare. Man känner ju till alla men hur vi ska spela mot nån speciell är inget vi pratat om, säger Nouri.

Trots alla gigantiska skillnader är det ingen som vågar ta någon Arsenalseger för given.

Inte efter sommarens och höstens upprepade sensationssegrar för Östersund.

Och inte med en framskottad konstgräsplan i minusgrader.

- Alla i Europa vill utnyttja sina hemmaplansfördelar. Vår fördel är en arena med plats för 8 000 i norra Sverige. Deras fördel är en betydligt större arena i en betydligt större stad, säger Potter och ler.

- Men de är proffs och kommer att anpassa sig till både kyla och konstgräs. Snö och kyla vinner inga matcher åt oss.

Ska vara modiga

Däremot är Potter aldrig sen att framhålla fansen som blir fler och fler för varje dag. Även mitt i OS-tider får Östersundsborna Stina Nilsson och Sebastian Samuelsson ursäkta.

OS har fått lämna plats för fotbollen under några dagar. På skolor uppmanas barnen klä sig i rött och svart under torsdagen och på ett fullsatt torg kommer trots minusgrader många att samlas för att se matchen på storbildsskärm.

Men att det skulle bli en börda att ha stadens press på sig känner varken Potter eller lagkapten Brwa Nouri.

- Det är bara positivt. Vi har skapat nåt som alla är stolta över och vi ska vara oss själva – modiga, säger Nouri.