Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utlandsflytt ska få talangerna att växa

Under ett par månader i höstas tog Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö både SM-guld, OS-silver och ett silver i svenska cupen tillsammans. Sedan har båda delarna av den lovande offensiva duon lämnat Sverige – och kommer till Algarve cup med olika erfarenheter.

Båda var tongivande under Linköpings segersäsong, båda fick sina internationella genombrott under OS och båda valde efter säsongen att flytta utomlands.

Men där någonstans slutar likheterna.

Djupledshotande Blackstenius valde att flytta till Frankrike och Montpellier, och har kämpat med omställningen till det nya.

- Sedan november så har det varit ganska mycket att tänka på och mycket som har hänt. Jag som person är väl ganska känslig för saker som händer och har ganska svårt att ta beslut och så, så det har väl påverkat mig. Men det går framåt, säger hon.

Har varit skadad

Mer targetspelande Rolfö valde i stället att gå till Tyskland och Bayern München. Och trivs.

- Det har varit lite ruljans den senaste tiden. Jag är ganska anpassningsbar. Jag tror att det är en fördel att man hittar sitt nya hem och hittar en trygghet där man är i dagsläget. Jag har hittat min trygghet i något nytt, det är jag otroligt glad över.

Rolfö fick en blödning i foten nyligen på träning i München och kan räkna med sparsamt med speltid under inledningen träningsturneringen på Algarvekusten.

Men båda kan räkna med att spela viktiga roller i den svenska offensiven, där korsbandsskadade Sofia Jakobsson saknas både nu och till sommarens EM i Nederländerna.

Utveckla anfallet

Och det är just anfallsspelet som förbundskaptenen Pia Sundhage har valt att lägga kraft på inför det mästerskapet.

- I mästerskap har vi ofta gjort det väldigt bra i vårt försvarsspel, så jag tycker det är bra att de har lagt fokuset på anfallsspelet. För där behöver vi utvecklas, säger Rolfö.

- Vi jobbar mycket med att hitta ett passningsorienterat spel på backen och hålla bollen inom laget. Det tycker jag är roigt, för jag tycker det är roligt att spela den typen av fotboll.

Pia Sundhage ser det som positivt att duon båda valt att lämna tryggheten i Sverige för spel ute i Europa.

- Det är ett högt betyg att de båda hamnar utomlands, säger hon.

- Det första som händer när du tar ett så stort steg är tanken och känslan av att ”det är någon annan klubb som vill ha mig”. Det betyder mycket för deras självförtroende. Men Fridolina blev skadad och Stina har inte spelat så mycket. Så det är lite tidigt för att säga att det gjort något med deras spel. Men jag ser ju att det gjort mycket för deras självförtroende, säger Sundhage.